Велизар Христов е роден на 19 януари 1987 г. в Плевен и тренира футбол в школата на Спартак Плевен. Завършва Национална спортна академия със специалност треньор по футбол, а след това взема второ висше образование по кинезитерапия. Работи вече 11 години  като треньор по футбол в детски школи. От лятото на 2019 г. заедно с Радослав Симеонов създават Футболен клуб за развитие на млади футболисти (Вълците), в който Велизар е методист, а Радослав – главен треньор. От вече половин година Велизар Христов и Радослав Симеонов заедно с екипа от треньори, който привличат в клуба си, демонстрират на практика как трябва да се води тренировъчният и възпитателният процес в една съвременна детска школа по футбол.


- Г-н Христов, къде сте учили методиката, по която тренирате децата във вашия клуб?
Ние с Радослав Симеонов и нашите треньори сме лицензирани от Българска треньорска школа, която е структура на ФИФА, за да имаме право да работим с деца. Преминали сме и допълнителни обучения. Аз лично съм карал треньорски стажове в Атлетико Мадрид, в Чалтън и два стажа в Ливърпул, като през 2019 г. бях там на обучение заедно с нашия главен треньор Радослав Симеонов. По този начин получихме опит от водещи специалисти, стигнахме до същината на тренировъчния процес, за да можем да прилагаме най-новите методики и при българските деца, които тренират футбол.

- С какво се отличава вашата детска школа по футбол от останалите в София и в България?
За нас най-важни са децата. В България обикновено един треньор работи с 20 – 25 деца, дори понякога тренира няколко различни набора. А няма човек, който да успява да концентрира вниманието си върху толкова много деца. В големите футболни клубове в Европа обаче се обръща изключително голямо внимание на всяко дете. Точно към това се стремим и ние. Затова на всеки пет деца се полага един треньор. Ако в групата тренират 15 деца, на терена има трима треньори, които вникват в детайлите и усещат емоциите на децата. По този начин разбираме тяхното настроение и отношението им към тренировката, получаваме обратна връзка.

Стараем се тренировъчният процес да бъде опростен, за да може децата да го разбират и да се увличат. Не е въпрос да начертаем най-сложните упражнения, да извадим много конуси и други пособия, защото така няма да почувстват реалната игрова обстановка. Колкото ние, големите, се доближим до детското мислене, толкова по-голям е шансът децата да ни разберат правилно и да им помогнем да израстват. Ако нашите изисквания са прекалено високи за възрастта им, ще стопираме тяхното развитие. С времето ние им поставяме нови, адаптирани за възрастта изисквания. Философията, от която се ръководим в работата си, е: „Футболът е проста игра, но се играе от умни хора”.

- Това означава ли, че развивате и интелекта на децата?
Точно така. Освен техника, тактика, психика и физика, ние се стремим да развиваме интелекта на децата – те да мислят според игровата ситуация на терена и да взимат решения. Не сме привърженици на „джойстик футбола”, при който треньорът командва отстрани и мести играчите по терена. В съвременния футбол вече се търсят „десижън мейкъри” – играчи, способни да вземат адекватни решения, независимо на каква позиция играят. Ето защо вкарваме децата в ситуации, в които да взимат решения. Тогава ние, треньорите, не се месим, децата поемат инициативата. Целта не е да бъдат като роботи и само да изпълняват треньорските напътствия, а да изградим мислещи футболисти, способни мигновено да оценяват ситуацията и да вземат решения. За тази цел в тренировъчния процес ползваме иновативна методика и софтуер, закупени от Германия, които развиват мисленето на децата.

- Какво правите, за да предотвратявате травмите при децата?
Много държим децата да са здрави. В основата на това е правилното хранене, прием на фрешове, пресни сокове, плодове. Изграждаме здравословни хранителни навици у децата чрез подходящи информационни материали. Говорим на тази тема и индивидуално с тях и с родителите. Научили сме всяко дете да си носи банан или друг плод в раницата и да го изяжда след тренировка.

За превенция и за лечение на травми на разположение на клуба имаме спортновъзстановителен център и кинезитерапевт. Тъй като и аз съм кинезитерапевт, изготвили сме много щадяща методика, за да не претоварваме децата. Дозираме, подходящо за възрастта, тренировките и упражненията. Децата периодично посещават спортновъзстановителния център. Всяко от тях има здравен картон, в който се въвеждат периодично данните му и съответно се изготвят индивидуални програми за развитие на различните мускулни групи.

От друга страна, следим за навременното лечение на възникнали травми. Все пак футболът е контактен спорт и при някои единоборства се получават микротравми. Ако не се излекуват навреме, с нарастване на натоварването травмите може да станат по-сериозни. Затова сме инструктирали и родителите, ако случайно ние не забележим някои проблеми у децата им, те да ни обърнат внимание. Кинезитерапевтът преглежда детето и изготвя програма, по която проблемът да се отстрани. За всяка травма прилагаме подходящи курсове на рехабилитация, за да се възстанови оптималното състояние. Ако е необходима лекарска намеса, може да насочим травмирания играч към специалист ортопед-травматолог. Треньорите обикновено искат бързо да върнат футболиста си на терен, но за нас най-важно е детето да бъде напълно здраво и едва тогава да играе. Това ще го съхрани за футбола максимално дълго време.

- Как е оборудван вашия спортновъзстановителен център?
Смея да твърдя, че разполагаме с едни от най-добрите апарати в света за съвременно възстановяване. На моите обучения в английските футболни клубове видях и възстановителните им центрове. Ние имаме цялата апаратура, с която там се гордеят. При разстежение на мускули, травми след удар, възпалителни процеси и отоци с помощта на нашите съвременни апарати успешно овладяваме възпалителния процес, подпомагаме регенерацията на тъканите, за да не останат последствия и условия за следващи травми.

- Какви са перспективите пред вашите малки футболисти?
Стремим се да дадем по-широки възможности за реализация на децата. Доказано е, че в големия футбол отиват максимум 5% от тях. Затова ние развиваме пет клона на футбола, в които да могат да се реализират. В момента в България аматьорският футбол също е на много високо ниво и това е втората възможност. Плажният футбол се развива все повече у нас и в Европа. Много добро е също нивото на аматьорския минифутбол на малки вратички. Националният отбор по минифутбол постига успехи на международни турнири. Привлякохме за треньор бивш състезател по футзал, който е съвсем друг тип футбол. Петият начин за реализация чрез футбола е възможността децата след време да следват със спортна стипендия и без такси за обучение във висши учебни заведения в чужбина. Повечето университети в САЩ и в Европа привличат студенти спортисти, като така селектират силни университетски отбори. А пък нашите деца може да получат добро висше образование дори когато техните семейства нямат възможност да го финансират.

ФК „Развитие на млади футболисти“ (отборът на „Вълците“) обявява прием на деца родени от 2007-ма до 2012-та година.

За повече информация посетете страницата ни във Фейсбук - Развитие на млади футболисти, Инстаграм профила ни: young.players.development или се обадете на 0893078888.

Представителните отбори на отделните набори вземат активно участие в първенствата и турнирите на БФС.

Тренировъчният процес се провежда на Национална футболна база Бояна.