В Англия обмислят въвеждането на зимна пауза във футбола, което би било огромна промяна на традициите, след като именно около празниците винаги се е играело най-много. 

Отборите обаче се оплакват все повече от графика, според който трябва да изиграят 4-5 мача за около 2 седмици около Нова година, получават се контузии, а и натрупаната умора сякаш влияе на представянето в Европа в през пролетта. 

Затова от Футболната асоциация водят разговори с Висшата лига и цялата Футболна лига, които могат да донесат безпрецедентната промяна. 

„От ВЛ обсъждат с ФА и Футболната лига вече няколко месеца сериозното натоварване на календара и търсим начини програмата да бъде разредена, като играчите да имат и възможност да почивка. Ще продължим да работим в тази насока“ се казва  в съобщение на Висшата лига. 

В останалите големи първенства  имат пауза около празниците, която е най-голяма в Германия – 22 дни. Факт е обаче, че именно тези срещи, които се състоят когато феновете почиват, носят голяма част от чара на английския футбол и без тях това със сигурност би се загубило.