Световното първенство през 1994 се провежда в САЩ от 17 юни до 17 юли. За нас това си остава “българското световно първенство", "незабравимото американско лято" – националният ни отбор заема престижното четвърто място.

В САЩ се чупят много рекорди – 147 страни участват в квалификациите, средната посещаемост е 69,000 зрителя, а приходите и ползите от популяризирането на футбола в Америка са огромни. Франция, Англия, Португалия, Дания и Уругвай са аут от финалите.

България губи първия си мач в групата от Нигерия с 0:3, после записваме първата победа – с 4:0 над Гърция, а след това се изправяме срещу Аржентина. Сензация – 2:0 за лъвовете и ние сме на осминафинал!

Там срещаме Мексико и сирийският съдия, който играе за тях. След равенство 1:1 идват дузпи, а Боби Михайлов спасява две от тях, бием Мексико с 3:1. САЩ пък бие Колумбия с 1:0 и се класира на осминафинал, където губи достойно от Бразилия с 0:1.

В другите осминафинали срещите си печелят Германия, Швеция, Румъния, Холандия и Италия. Жребият ни противопоставя срещу друг световен шампион – след като вече сме били Аржентина – и това е отборът на Германия. Побеждаваме с 2:1 и чудото е факт – България е на полуфинали на световно първенство!

В другите четвъртфинали Италия бие Испания с 2:1, Бразилия – Холандия с 3:2, Швеция – Румъния с 5:4 (след изпълнение на дузпи), а Италия трудно надделява над Нигерия с 2:1 след продълженията.

Идва ред на полуфиналите, където срещаме Италия. Два гола на Баджо ни развалят настроението, но дузпа, реализирана от Стоичков ни връща в играта. След това само съдията ни попречва да изравним, свирейки изцяло за Италия, като дори не ни дава кристална дузпа в края, за игра с ръка на Костакурта.

Бразилия отстранява Швеция с гол на новата звезда – Ромарио. Така на финала се изправят Бразилия и Италия – повторение от финала на Световното първенство през 1970. Мачът се решава с дузпи, като фатален пропуск прави звездата на адзурите Роберто Баджо.

Едва ли ще имаме по-добро постижение, въпреки, че в мач за третото място падаме от Швеция с 0:4.

Героите от САЩ ‘94 са посрещнати с небивала радост в България, а летвата е вдигната толкова високо, че едва ли някога отново ще бъде стигната. На това световно първенство голмайстори стават Христо Стоичков и Олег Саленко с по 6 отбелязани гола.

ФИНАЛ:

БРАЗИЛИЯ - ИТАЛИЯ 0:0 (3:2 - след дузпи)
СЪДИЯ: Шандор Пул (Унгария)
СТАДИОН: "Роуз Боул", Лос Анджелис, 94 194 зрители

БРАЗИЛИЯ: Тафарел, Жоржиньо (Кафу), Мауро Силва, Бранко, Бебето, Дунга, Зиньо (Виола), Ромарио, Алдаир, Марсио Сантос, Мазиньо

ИТАЛИЯ: Палиука, Бенариво, Малдини, Барези, Муси (Аполони), Д. Баджо (Евани), Албертини, Берти, Донадони, Масаро, Р. Баджо