Италия е втората след Мексико стра­на, която прие за втори път най-добрите футболисти в света. Това става през 1990 г. България отново не е на финалите. Националите ни не можаха да се преборят с Румъния, Дания и Гърция. Сред финалистите липсваха още Франция, Дания, Пол­ша.

Откриването на първенството е на 8 юни. Внушителният стадион „Джузепе Меаца" в Милано е празнично украсен. Стотина хиляди зрители са на трибуните му. Два милиар­да пред телевизионните екрани в близо 100 държави.

Не­забравима гледка е спектакълът на откриването. „Едно италианско лято" на Джана Нанини и Едуардо Бенато пък се превръща в световен хит и се върти и до днес. За всеобща изненада Камерун печели с 1:0 срещу световния шампион Аржентина на откриването.

Ето ги осминафиналите. Класацията в групите на Хо­ландия и Аржентина довежда до два супердвубоя. Бразилия загуби от Аржентина. Карека, Мюлер, Алемао правят на пух и прах своите съперници, но Марадона извежда Каниджа в най-идеална позиция - 1:0. Това е краят на илю­зията, че бразилците ще стигнат до последния мач.

В друга осминафинална среща Германия надиграва Хо­ландия - 2:1. Игита проваля Колумбия срещу Камерун - 1:2. Англия пък излъга Белгия - 1:0. Югославия печели малко неочаквано срещу Испания. Иберийците  добре ще за­помнят Драган Стойкович — Пикси. Той е автор и на двата гола във вратата на Субисарета.

Не по-малко интересно бе и на четвъртфиналите. Ита­лия и Германия съумяват в редовното време да спечелят, и то само с 1:0, съответно срещу Ейре и Чехословакия. На четвъртфиналите Аржен­тина и Югославия стигат до дузпи. Грешат най-добрите - Просинечки и Марадона. Вратарят Гойкоечея е герой. Спасява два удара.

Аржентина е щастлива. В Неапол Англия едва побеждава Камерун - 3:2. Какви полуфинали! С продължения и дузпи. Арженти­на най-сетне играе добре. Скилачи вдига на крак 70 000 в 17-ата минута. След чудесно проявление на маестро Диего Каниджа отбелязва втори гол с голяма важност. Равенст­во. Продължения. Дузпи — 4:3. Край на надеждите на милиони италианци.

В тима на ФРГ взема думата защитникът Бреме. Той открива резултата, после чрез Линекер Англия изравнява. Това е може би най-добрият мач на първенството. Про­дължения. Дузпи. Пиърс и Уодъл грешат, финалист е отборът на Франц Бекенбауер.

Финалът не предлага нещо драматично. Германците имат игрово предимство. В 84-ата минута мексиканецът Кодесал отсъжда дузпа за спъване на Фьолер, получил чудесна топка от Матеус. Бреме отбелязва гола. Решението на съдията се оспорва и до днес. Голът на Бреме се оказва единствен. Германия за трети път е на върха. 

ФИНАЛ:

ФРГ — АРЖЕНТИНА 1:0 
8    юли — Рим, 73 603
СЪДИЯ — Кодесал (Мексико)

ФРГ: Илгнер, Бреме, Колер, Аугенталер, Бухвалд, Бертхолд (Ройтер), Матеус, Хеслер, Литбарски, Фьолер, Клинсман
ГОЛМАЙСТОР: Бреме

АРЖЕНТИНА: Гойкоечея, Лоренсо, Сенсини, Серисуела, Руджери (Монсон), Симон, Басуалдо, Буручага (Калдерон), Марадона, Тролио, Десоти

КЛАСИРАНЕ: 1. ФРГ, 2. Аржентина, 3. Италия, 4. Анг­лия

Забележка: В статията са използвани материали от книгата "Мистър Футбол 94" на Димитър Попдимитров и Николай Колев