Испания стана първият европейски тим, който спечели световната титла извън Европа, като трииумфира в ЮАР. Географски погледнато само 12 км. Разделят Испания и Африка в най-близката им точка, така че иберийците се чувстваха почти като у дома си.

За първи път световните финали се провеждаха на Черния континент и за първи път Испания стана световен шампион. Това се случи благодарение на гола на Андерс Иниеста в продълженията на финала срещу Холандия. Така испанците станаха осмата нация вдигнала най-важния трофей във футбола.

Възпитаниците на Висенте дел Боске спечелиха своята група, в която бяха заедно с Чили, Швейцария и Хондурас. Испанците стартираха със загуба от Швейцария с 0:1, но след това надвиха 2:0 Хондурас и 2:1 Чили.

Всичките мачове от фазата на елиминациите Ла Фурия спечели с резултат 1:0. На осминафиналите бяха сразени комшиите от Португалия, след това на четвъртфиналите – Парагвай. На полуфинала бе големия сблъсък с Германия, който бе повторение на финала на Евро 2008. Карлес Пуйол вкара победния гол. За да се стигне до финала с Холандия. Ариен Робен пропусна идеален шанс да донесе победата на Холандия, но редовното време завърши без голове. Иниеста вкара решителното попадение в 116-ата минута.

Световното в ЮАР ще се помни и с два големи провала. Световният шампион от 2006 г. Италия отпадна още в групата, като регистрира най-слабото си представяне на световно първенство – само 2 точки и последно място в групата. Адзурите стартираха с две равенства срещу Парагвай и Нова Зеландия, но в решителния мач паднаха от Словакия 2:3.

Световният шампион от 1998 и финалист от 2006 Франция пък бе още по-зле. Петлите взеха само 1 точка в групата с Уругвай, Мексико и ЮАР. Домакините станаха първите, които не успяха да излязат от групата си в историята на световните финали. ЮАР взе 4 точки, колкото и Мексико, но остана трети в групата с по-лоша голова разлика.

Изненадата на турнира бе Уругвай, който стигна до полуфинал, където отстъпи на Холандия с 2:3. Холандците пък изхвърлиха петкратния първенец Бразилия на четвъртфиналите с успех 2:1.

Англия успя да излезе от групата със САЩ, Алжир и Словения, но изпусна първото място и срещна Германия на осминафинала. Мачът ще се помни с незачетения гол на Франк Лампард малко преди паузата. Германците поведоха с 2:1, но Ъпсън върна един гол. Лампард стреля силно, топката срещна напречната греда, тупна зад голлинията и се върна отново в напречната греда, преди Нойер да я улови. Реферите не видяха редовния гол, а след това Германия победи с 4:1.

Общо 599 футболисти играха на Мондиал 2010 и вкараха 145 гола.  Най-много реализираха германците, които взеха бронзовите медали след успех над Уругвай и общо 16 отбелязани попадения.  Томас Мюлер завърши като голмайстор на турнира с 5 гола и бе избран за най-добър млад играч. По пет гола вкараха също Давид Вия, Уесли Снайдер и Диего Форлан, но не можеха да се мерят с Мюлер, който вкара с всеки свой удар към вратата. Уругваецът Форлан пък получи приза, за най-добър играч на турнира.

ФИНАЛЪТ

Холандия – Испания 0:0, 0:1 след прод.

0:1 Иниеста 116

Ч.к. Хейтинга (Х) 109

ХОЛАНДИЯ: Стекеленбург, Ван дер Вил, Хейтинга, Матайсен, Ван Брокхорст (105 Браафайд), Ван Бомел, Де Йонг (99 Ван Дер Ваарт), Робен, Снайдер, Каут (71 Елиа), Ван Перси

ИСПАНИЯ: Касияс, Рамос, Пике, Пуйол, Капдевия, Бускетс, Чаби Алонсо (87 Фабрегас), Иниеста, Шави, Педро (60 Навас), Вия (106 Торес)