Здравейте, уважаеми читатели, на Gol.bg. Заради липсата на мачове, причинена от пандемията от коронавирус, подновяваме рубриката си "Шампионска лига - Архивите са живи".

В нея ще ви припомняме едни от най-запомнящите се и легендарни финали в Шампионската лига.

Ще ви върнем през пролетта на 1992 година, когато на "Уембли" в Лондон се изправя Барса на Стоичков и Кройф срещу Сампдория на Манчини и Виали.

Тогава "каталунците" грабват първата си купа на шампионите след победен гол на Роналд Куман в продължението на мача.

Ето и събитията от 20 май 1992 г.

Тази година се превръща в знаменателна за Барса, след като бе спечелена за първи път така жадуваната КЕШ. 1992 година е и много специална за българския футбол, след като за пръв път роден футболист взима участие в последния мач от най-престижния клубен футболен турнир и успява да вдигне купата.

Христо Стоичков е основна част в състава на Йохан Кройф и категорично е един от лидерите на "Дрийм тийма" на Барса. Срещата на "Уембли" е последната за турнира, известен като КЕШ.

От следващия сезон надпреварата започва да носи името ,,Шампионска лига". Точно през 1991-1992 се прави и сефтето на груповата фаза, а за пръв път от шест години английски клуб (Арсенал) е допуснат до участие след дългогодишно наказание заради трагичните събития от 1985 на стадион ,,Хейзъл".

Шампионът от 1991 година Цървена звезда играе мачовете си на стадион "Българска армия" и е детрониран от Сампдория. "Каталунците" имат трудности единствено с Кайзерслаутерн, но в групите нямат проблеми, а преди финалната среща се справят с колос като Бенфика.

Барса излиза за трофея с имена като Субисарета, Куман, Ферер, Бакеро, Лаудруп, Гуардиола и Стоичков. Сампдория разполага с най-стойностните си играчи в цялата си история, а именно - Палиука, Виерховод, Ломбардо, Серезо, Катанец, Виали и Манчини.

Самият финал представлява една здрава битка, изпъстрена с наистина най-доброто от този спорт, предлагано в началото на 90-те. Стоичков удря греда за Барса, а Манчини и Виали пропускат за италианците.

Така редовните 90 минути приключват като определено може да се каже, че нулевото реми е закономерно с оглед на показаното от футболистите на двата отбора.

В 112-а минута Бакеро и Стоичков си подават топката от фаул, след което Роналд Куман с мощна тупалка едва не къса мрежата на Палиука за победното 1:0.

Барса най-сетне става европейски клубен шампион, а Христо Стоичков вдига последен купата от ложите на "Уембли".

20 май 1992 година, Лондон, стадион “Уембли”, 70 000 зрители

Барселона – Сампдория 1:0

Голмайстор: 1:0 Куман (112)

Барселона: Субисарета (к), Нандо, Куман, Ферер, Морено, Бакеро, Лаудруп, Гуардиола (113 – Алесанко), Еузебио, Салинас (65 – Гойкоечея), Стоичков.

Сампдория: Палиука, Манини, Лана, Виерховод, Пари, Ломбардо, Серезо, Катанец, Бонети (74 – Инверници), Виали (101 – Бузо), Манчини (к).

Съдия: Аарон Шмидхубер (Германия)

Пътят на Барселона до КЕШ:

Първи кръг:
Барселона – Ханза Рощок 3:0, 0:1

Втори кръг:
Барселона – Кайзерслаутерн 2:0, 1:3

Група 2:
Барселона – Спарта (Прага) 3:2, 0:1
Барселона – Бенфика 0:0, 2:1
Барселона – Динамо (Киев) 2:0, 3:0

Финал:
Барселона – Сампдория 1:0