Без голямата си звезда Кристиано Роналдо Португалия победи с 1:0 Италия в мач от група 3 в Лига "А" на нациите.

Единствения гол в големия сблъсък в Лисабон отбеляза Андре Силва в началото на второто полувреме. Като цяло домакините имаха превес през всички 90 минути и успехът им можеше да бъде далеч по-изразителен.

"Адзурите", които играха без нито един футболист на Ювентус в титулярния състав за първи път от 20 години, разочароваха с представянето си. Експериментът на селекционера на гостите Роберто Манчини определено не проработи и отборът му остава с едва 1 точка след първите си два мача.

Португалия пък постигна първа победа в дебютния си двубой в новия турнир на УЕФА. В групата на двата отбора е още и Полша, който преди няколко дни направи 1:1 с Италия в Болоня. Единствено завършилият на 1-во място продължава напред. 


В отсъствието на Кристиано Роналдо атаката поведе Андре Силва. По крилата той беше подпомаган от Брума и Бернанрдо Силва, а капитанската лента очаквано беше поверена на Пепе. За първи път от Мондиал 1998 г. – при 3:0 над Камерун, Италия излезе на терена без нито един титуляр от рекордьора по титли на Ботуша Ювентус.

Центъра на защитата беше съставен от Алесио Романьоли и Матия Калдара, докато опитните Джорджо Киелини и Леонардо Бонучи седнаха на пейката. Капитанската лента носи Чиро Иммобиле. До него в атака играха Симоне Дзадза и Федерико Киеза.

През първото полувреме домакините имаха превес, докато най-силното оръжие на четирикратния световен шампион – защитата, издишаше. Алесио Романьоли и Матия Калдара, които действаха в сърцето на отбраната, определено не бяха на ниво. Същото се отнасяше и за бековете Доменико Кришито и дебютантът от СПАЛ Мануел Лазари.

Първоначалният натиск на иберийците се изрази в далечни удари и няколко разбърквания пред Джанлуиджи Донарума. В 27-ата минута Бернардо Силва стреля, но в ръцете на вратаря. След малко повече от половин час европървенецът беше близо до откриване на резултата. Марио Руи центрира в наказателното поле, топката рикошира в Калдара и се спря в напречната греда. 120 секунди по-късно Кришито спъна Пици в наказателното поле, но главният съдия Уилям Колъм от Шотландия остана безмълвен.

След този момент италианците съумяха да изнесат топката в по-предни позиции, но така и не създадоха опасност пред опитния Руи Патрисио. Статистиката за първите 45 минути показваше надмощие за Португалия. 59% владеене на топката, 299 паса срещу 182, от които 258 срещу 143 точни.

И логично малко след почивката домакините поведоха в резултата. Брума се пребори с Калдара в критична зона и подаде към Андре Силва. Той овладя с десния крак, стреля с левия в далечния ъгъл и матира Донамура за 1:0, за да вкара 13-ия си гол с националната фланелка! Малко по-късно Бернардо Силва можеше още да усложни положението на Италия.

Асът на Манчестър Сити отправи великолепен диагонален изстрел, който Донарума някак си успя да избие с една ръка. Развитието на мача накара Роберто Манчини да вземе мерки и той изкара Чиро Иммобиле и заложи на Доменико Берарди. Смяната не даде желаната промяна в игрови план и по-късно Пици можеше да удвои преднината на Португалия. Донарума обаче беше пласиран перфектно и отрази, след което се справи и с отбитата топка.

До края Донарума отрази хубав шут в близкия ъгъл на резервата Ренато Санчес, след това не падна нов гол и срещата завърши 1:0 за иберийците. 

Португалия – Италия 1:0

Голмайстор: 1:0 Андре Силва (48)

Португалия: Патрисио, Кансело, Пепе, Диас, Руи, Карвальо (86-Оливейра), Невес, Пици (74-Санчес), Б. Силва, Брума (77-Мартинс), А. Силва
Селекционер: Фернандо Сантош

Италия: Донарума, Кришито (74-Емерсон), Романьоли, Калдара, Лазари, Бонавентура, Жоржиньо, Кристанте (79-Белоти), Дзадза, Киеза, Иммобиле (59-Берарди)
Селекционер: Роберто Манчини

Лисабон, ст.: "Естадио да Луж"
Съдия: Уилям Колъм (Шотландия)
Жълти картони: Невес, Пепе (Португалия); Кришито, Киеза, Берарди (Италия)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/BDEWSM8s2LQ" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>