Италия продължава с чудесното си представяне в квалификациите за Евро 2020, след като победи с 3:0 Гърция като гост в мач от група "J".

"Адзурите" решиха всичко само за десет минути – между 23 и 33-ата. Тогава Николо Барела, Лоренцо Инсиние и Леонардо Бонучи вкараха три безответни гола, което тотално прекърши съпротивата на "елините".

Така Италия има пълен актив от 9 точки, докато южните ни съседи остават с 4 т. В следващия кръг възпитаниците на Роберто Манчини гостуват на Босна и Херцеговина, докато Гърция приема Армения. 


Домакините започнаха мача без чист централен нападател и с явната идея да се защитават. "Адзурите" обаче пробиха "бетона" в 23-ата минута. Тогава Андреа Белоти надбяга Сократис Папастатопулос, навлезе в наказателното поле и пусна пас назад. Там връхлитащият Николо Барела беше оставен непокрит и с мощен удар до точката за дузпата матира вратаря – 1:0!

Голът принуди "елините" да сменят тактиката си на далеч по-офанзивна, което отвори пробойни в отбраната им. И след половин час игра Лоренцо Инсиние удвои преднината на четирикратния световен шампион. Асът на Наполи получи топката в половината на Гърция, с елегантен финт преодоля противник, Папастатопулос закъсня да го посрещне и с шут в далечния ъгъл не остави шансове на вратаря Василиос Баркас за 2:0!

В 33-ата минута на мача всичко изглеждаше решено. Емерсон центрира отляво и включилият се в атака Леонардо Бонучи с глава покачи на 3:0 за Италия. До края на полувремето и Белоти можеше да запише името си сред голмайсторите, но Баркас спаси.

След почивката гостите диктуваха събитията на терена и се забавляваха. В 53-ата минута стражът изби изстрел на Барела, а по-късно мерникът на Алесандро Флоренци изневери. После италианците дълго време разиграваха топката с къси подавания и логично имаха сериозно преимущество при владеенето й – 63%

В 64-ата минута Гърция най-накрая показа нещо интересно в атака, но никой не успя да засече отличното центриране на Андреас Самарис. 5 минути по-късно Салваторе Сиригу имаше повод за намеса. Константинос Фортунис стреля опасно, но вратарят внимаваше и отрази.

Четвърт час преди края Инсиние пропусна златен шанс да се разпише за втори път в срещата. Нападателят се озова на чиста позиция, но нанесе много нескопосан шут, който Баркас спаси без проблеми. По-късно и Федерико Киеза пропусна да вкара, след като прати кълбото в аут. В 89-ата минута Баркас изби изстрел на Инсиние, до края не падна нов гол и Италия спечели с 3:0.