Италия победи с 2:0 Гърция на стадион "Олимпико" в Рим и математически си осигури участие на Евро 2020 три кръга преди края на квалификациите, което е рекорд за страната.

Успехът за "адзурите" не дойде лесно и головете паднаха след почивката. Жоржиньо откри в 63-ата минута от дузпа, а в 78-ата Федерико Бернардески оформи крайния резултат.

Така възпитаниците на Роберто Манчини продължават със 100%-ия си актив и имат 21 точки от 7 срещи. Южните ни съседи остават с 5 пункта и заемат предпоследната 5-та позиция в група J. 

За отбелязване е, че за втори път в богата си история Италия игра в зелени екипи. Необичайният ход беше предприет, за да се изтъкне подмладяването на отбора, в който 12 от футболистите са на 25 години или по-млади.

Досега четирикратният световен шампион само веднъж беше използвал такива екипи. Това става при победата с 2:0 срещу Аржентина на "Олимпико" в Рим през декември 1954 г.


Роберто Манчини имаше сериозни проблеми преди мача, тъй като не можеше да разчита на капитана Джорджо Киелини, Алесандро Флоренци, Емерсон Палмиери, Лоренцо Пелегрини и Стефано Сенси. Това даде рядък шанс на Франческо Ачерби и Леонардо Спинацола за титулярни места. В предни позиции започнаха Федерико Киеза и Лоренцо Инсиние по крилата и Чиро Имобиле на върха на атаката.

Очаквано срещата на стадион "Олимпико" в Рим започна с домакински натиск, но интересните положения липсваха. Противно на логиката, Гърция можеше да поведе в 12-ата минута. Тогава Димитриос Лимниос си освободи пространство и стреля в десния ъгъл, но Джанлуиджи Донарума спаси.

После Италия доминираше, разменяше хубави пасове, но опасните атаки така и не идваха. В 26-ата минута Лоренцо Инсиние стреля, но над напречната греда. По-късно удар на Николо Барела беше блокиран, а в 31-ата минута статистиката показваше 80% владеене на топката в полза на Италия.

До края на полувремето гол не падна. След почивката нещата не терена не се промениха, а в 56-ата минута домакините създадоха най-голямата си опасност до момента. Имобиле засече с глава, кълбото летеше към лявата част на вратата, но Александрос Паскалакис изби в корнер, след който гърците изчистиха.

След час игра гостите изненадващо можеха да открият резултата. Жозе Зека намери Ефтимис Кулурис, който шутира силно, но в аут. 180 секунди по-късно Андреас Бухалакис игра с ръка в наказателното поле и Италия получи дузпа! Зад топката застана Жоржиньо, който прати топката неспасяемо в долния ляв ъгъл за 1:0!

В 78-ата минута "зелените" в този мач сложиха точка на спора. Леонардо Бонучи намери Федерико Бернардески и той със силен удар с левия крак оформи крайното 2:0!

Италия - Гърция 2:0

Голмайстори: 1:0 Жоржиньо (63-д), 2:0 Бернардески (78)