Реал Сосиедад взе баското дерби срещу Атлетик Билбао с 2:1 и така спря успешната поредица на съперника си. Двубоят бе от 22-ия кръг на Ла Лига. 

Червено-белите бяха в серия от 7 поредни мача без загуба в Ла Лига след идването на треньора Гайска Гаритано, което им позволи да се измъкнат от опасната зона и да се изкачат в средата на класирането. На „Аноета“ обаче, те допуснаха поражение. 

Микел Оярсабал откри в 16-ата минута като наказа грешка на гостите и вратаря Ерерин, за да вкара при контраатака. Малко преди почивката Уилян Жозе удвои със силен удар. 

Атлетик опита да реагира след паузата и се подобри, но стигна само до един гол в края. Иниго Мартинес спечели дузпа, която Раул Гарсия изпълни и макар и ударът му първоначално да бе спасен, той вкара при добавката. 

В крайна сметка Сосиедад стигна до триумфа и с 30 точки остава в първата половина на класирането, докато Билбао е с 26 и все още не може да бъде напълно спокоен, тъй като е само на 5 точки от опасната зона и то преди отборите в дъното да са изиграли своите мачове.