"Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Представяме ви новата ни рубрика "Дербитата на Европа". В нея ще имате възможност да видите кои ще са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата, часа и мястото на отделните дербита от Европа.

Тази седмица най-напеченият сблъсък безспорно е между Интер и Рома. Само допреди месец двата отбора бяха сред основните претенденти за Скудетото, но поредица от слаби резултати ги отдалечиха от лидерите в Серия "А" Наполи и Ювентус.

Вижте тук класирането в Серия "А"!

Сега основната цел на "нерадзурите" и "вълците" се очертава класиране в Топ 4, което ще им гарантира участие в Шампионска лига за следващия сезон – нещо, което не се е случвало на миланци от няколко години. В момента възпитаниците на Лучано Спалети заемат заветното 4-то място с 42 точки и не познават вкуса на победата от пет поредни мача (0:0 с Ювентус, 1:3 от Удинезе, 0:1 от Сасуоло, 0:0 с Лацио и 1:1 с Фиорентина).

Рома е на 5-та позиция с 39 т. и с мач по-малко – отложеното гостуване на Сампдория. Римляните също не са във върхова форма (1:2 от Аталанта, 1:1 със Сасуоло и 0:1 от Ювентус), което ги отдалечи от челните места. По-рано през сезона двата отбора играха помежду си на "Олимпико" и Интер се наложи с 3:1.

Вижте тук класирането във Висшата лига! 

Тази вечер ще приключи и кръгът във Висшата лига. Манчестър Юнайтед е домакин на Стоук Сити и при победа ще изпревари с 3 точки Ливърпул и Челси, които допълват Топ 4 след убедителния лидер Манчестър Сити. В събота "червените дяволи" продължават битката си на Острова с гостуване на приятната изненада през сезона Бърнли. В същия ден пък "гражданите" ще се опитат да забравят първата загуба през кампанията (3:4 от Ливърпул) с домакинство на Нюкасъл.

Вижте тук класирането в Ла Лига!

В Испания шампионът Реал Мадрид приема Депортиво Ла Коруня на "Сантяго Бернабеу" и ще се опита да постигне първи успех от три двубоя насам. За лидера Барселона предстои втора поредна визита, този път на Бетис. Германският хегемон Байерн Мюнхен е домакин на Вердер Бремен, който се бори със зъби и нокти за оцеляването си в Бундеслигата, а Борусия Дортмунд ще пътува до Берлин, където среща местния Херта.

Вижте тук класирането в Бундеслигата!

Предстоящите мачове на грандовете в Европа:

Италия, 21-ви кръг:

Неделя от 13.30 часа:
Аталанта – Наполи

От 19.00 часа:
Каляри – Милан

От 21.45 часа:
Интер – Рома

Понеделник от 21.45 часа:
Ювентус – Дженоа

Висша лига, 23-ти кръг:

Понеделник от 22.00 часа:
Манчестър Юнайтед – Стоук Сити

Висша лига, 24-ти кръг:

Събота от 14.30 часа:
Челси – Брайтън

От 17.00 часа:
Бърнли – Манчестър Юнайтед

От 19.30 часа:
Манчестър Сити – Нюкасъл

Неделя от 18.00 часа:
Саутхямптън – Тотнъм

Понеделник от 22.00 часа:
Суонзи – Ливърпул

Ла Лига, 20-ри кръг

Неделя от 17.15 часа:
Реал Мадрид – Депортиво Ла Коруня

От 21.45 часа:
Бетис – Барселона

Бундеслига, 19-ти кръг

Петък от 21.30 часа:
Херта Берлин – Борусия Дортмунд

Неделя от 16.30 часа:
Байерн Мюнхен – Вердер Бремен