УЕФА е готова със създаването на трети клубен турнир, обяви президентът на Ювентус и председател на Асоциацията на европейските клубове Андреа Аниели. По думите му европейската футболна централа вече е дала зелена светлина. Плановете са новата надпревара да стартира след три години, а в нея да участват отбори от по-малките футболни нации на континента.

"В очакване на одобрение от изпълнителния комитет на УЕФА, вече беше дадена зелена светлина за представянето на трети турнир. Състезанието ще стартира от сезон 2021-22, като с него общият брой на участниците в евротурнирите ще стане 96", каза Аниели при среща на Асоциацията на европейските клубове в Сплит, цитиран от "Дневник". В момента участниците в основната фаза на европейските клубни турнира са 80 - 32 в Шампионската лига и 48 в Лига Европа.

УЕФА имаше три клубни турнира до сезон 1998-99, когато за последен път се проведе Купата на носителите на купи. Oт 1995 г. до 2008 г. европейската футболна асоциация организираше и надпреварата Интертото, която обаче представляваше квалификации за Купата на УЕФА.

Смята се, че новият турнир на УЕФА ще прилича на Лига Европа, като няма да включва отбори от най-големите първенства на континента - английската Висша лига, испанката Ла Лига, германската Бундеслига, италианската Серия А и френската Лига 1. От УЕФА все още няма коментар за изказването на Аниели.

Освен председател на Асоциацията на европейските клубове и президент на "Ювентус" той е и член на изпълнителния комитет на УЕФА. Италианецът заема едно от двете места в управителния орган, отредени за представители на клубовете. Другият е изпълнителният директор на "Арсенал" Айван Газидис.