Два национални отбора, чиито страни ще преимат мачове от Евро 2020 по футбол, няма как да бъдат в една и съща предварителна група. Това обясни пред журналистите заместник-генералния секретар на УЕФА Джорджо Маркети.

Европейското първенство по случай 60-ата годишнина от първия континентален шампионат ще се проведе догодина от 12-и юни до 12-и юли в 12 европейски града. Това са Санкт Петербург, Лондон, Мюнхен, Баку, Рим, Букурещ, Дъблин, Копенхаген, Билбао, Глазгоу, Будапеща и Амстердам.

"Първо ще проведем жребия за плейофите. Седмица по-късно ще проведем и жребия за груповата фаза, като тимовете ще бъдат разпределени в четири урни по шест отбора. В първа урна ще бъдат отборите, които са победители в групите си. След това са вторите места, както и четирите победители от плейофите".

"Това Европейско първенство ще се отличава от предишните в това, че някои отбори ще играят у дома си, ако се класират на финалите. Ако в една група попаднат два отбора, чиито страни са домакини, те ще бъдат разделени. Решението кой отбор да бъде преместен от една група в друга ще се базира върху ранглистата и мястото на отбора в нея", обясни Маркети.

Самият президент на централата Александър Чеферин пък заяви, че едва ли повече ще бъде провеждано Европейско първенство по този начин, какъвто е планиран през 2020-а година.

"За нас е огромно предизвикателство и натоварване да направим турнир като този, който е планиран за догодина. Има държави със свободен режим на пътуване и преминаване, има и такива, които изискват визи. Имаме възможен Брекзит, който може да се случи. Не смятам, че трябва да се правят повече такива първенства", заяви Чеферин.

"От гледна точка на символите е една добра идея- имаме мачове на север и на юг, на изток и на запад. Добре е, все пак отбелязваме 60 години от първото Европейско. Но да се прави постоянно, е прекалено сложно", добави президентът на УЕФА.