Още по темата

 

Световният съюз на професионалните футболисти ФИФПро обяви, че настоящият футболен сезон трябва да бъде завършен на всяка цена, след като кризата с кронавируса отмине. Към момента почти целият световен футбол е преустановен заради пандемията от COVID-19, като все повече експерти считат, че настоящата кампания в местните първенства и евротурнирите няма как да бъде довършена и трябва да бъде анулирана.

“Всички във футбола ще загубят, ако това се случи. Не мисля, че е отговорно изобщо да се обсъжда такъв вариант в момента. Ако имаме каквато и да е възможност да завършим сезона, трябва да го направим, защото иначе ще имаме огромен негативен ефект върху играчите и всички други в нашия спорт”, коментира генералният секретар на ФИФПро Йонас Баер-Хофман.

Хофман даде някои добри и лоши примери за реакция на клубовете по време на кризата. “Един клуб в Сърбия предплати на футболистите си всички заплати до юни, а в Коста Рика постигнаха общо споразумение за изплащането на заплатите. Някои отбори в Индонезия обаче използваха ситуацията, за да оправдаят намаление на заплатите. Трябва да се има предвид съвсем различната икономическа ситуация. Тези мерки, които се взимат от елитните клубове и играчи, не могат да се случват по-надолу по стълбицата. Има хора, които буквално получават между 300 и 1000 евро на месец, за тях е съвсем различно да им бъде намалена заплатата”, допълни той.

Хофман коментира и факта, че първенството в Беларус продължава да се провежда, макар и никъде другаде в Европа да не се играе футбол. “Трудно ми е да си го обясня. С нас се свързаха играчи, които са притеснени. Разумът ни казва, че там трябва да се приемат същите мерки, които се приемат навсякъде другаде”, каза генералният секретар на ФИФПро. /БГНЕС