Петото световно първенство по футбол - в Швейцария през 1954 г., е важно не само за развитието на футбола, но и за възраждането на една от най-големите нации в Европа - германската.

Спортният историк Юрген Бушман твърди, че благодарение на "Чудото от Берн", както наричат финала срещу Унгария, германското общество преминава от матриархат в патриархат. Девет години след края на войната точно победният финал сваля отговорността за тежкото следвоенно възстановяване от плещите на майките и съпругите.

Световното първенство през 1954 г. бележи 50-годишнината от създаването на ФИФА. Затова е в държавата, където е седалището на централата - Швейцария. Четвъртият мондиал държи рекорда за най-много вкарани голове средно на мач (5.38).

Фаворит за титлата е олимпийският шампион от 1952 г. Унгария, който разполага със звезди като Пушкаш, Кочиш, Цибор, Божик, Хидегути и Грошич. Те се класират без квалификационен мач, защото съперникът Полша се отказва. На финалите оглавяват предварителната група с победи над Южна Корея 9:0 и бъдещия съперник на финала Западна Германия с 8:3.

Бразилия отпада на 1/4-финалите след загуба от Унгария с 4:2 в един от най-грубите мачове в историята, известен като "Битката в Берн". Унгарците продължават към финала, нанасяйки първа загуба на Уругвай на световно първенство - 4:2 след продължения.

Западна Германия бие Югославия 2:0 (1/4-финал) и Австрия 6:1 (1/2-финал), за да си проправи път към последния мач. Наближава финалът. Между 1950 и 1954 г. славният тим на Густав Шебеш изиграва 28 мача. Победите са 24, равните — 4. Загуби не са записани. „Унгарският чардаш" възхищава почитателите на футбола по целия свят.

Унгария е „размазала" всички на шампи­оната в Швейцария. Включително и неочаквания си съ­перник на финала. До 9-ата минута Унгария води с 2:0. Никой не се учудва. Жул Риме се готви да поднесе статуетката на Ференц Пушкаш, който, макар и контузен, намира начин да е сред голмайсторите.

Не, това няма да стане. В следващите 9 минути германците израв­няват. Нищо, трябва малко време, за да дойде всичко на мястото си. Това време не идва. Не, то идва. Но не за унгарците. Хелмут Ран е авторът на победния гол. Гер­манците печелят първата от световните си купи.

Унгарци­те и досега не вярват, че този финал е загубен. Жалко, „Унгарската рапсодия" остава недовършена. Братята Фриц и Отмар Валтер подхващат „Одата на радостта". Тази победа има огромно значение не само за спортната история, но и за развитието на младата Бундес република.

ФИНАЛ

ФРГ — УНГАРИЯ 3:2 (2:2) 
4 юли — Берн, 60 000
СЪДИЯ — Линг (Англия)

ФРГ: Турек, Посипал, Колмайер, Екел, Либрих, Май, Ран, Морлок, О. Валтер, Ф. Валтер, Шефер
ГОЛМАЙСТОРИ: Ран — 2, Морлок

УНГАРИЯ: Грошич, Бузански, Лорант, Лантош, Божик, Закариаш, Цибор, Кочиш, Хидегкути, Пушкаш, М. Тот.
ГОЛМАЙСТОРИ: Пушкаш, Цибор

КЛАСИРАНЕ: 1. ФРГ, 2. Унгария, 3. Австрия, 4. Уругвай