Четири години след "чудото от Берн" финалите на световното отново са в Европа - през 1958 г. домакин е Швеция. За първи път на сцената се появява Краля на футбола - бразилецът Пеле.

Само на 17 години и 8 месеца той става най-младият голмайстор на световно - вкарва на 1/4-финалите срещу Уелс. На 1/2-финала срещу Франция (5:2) става и най-младият играч с хеттрик. Пеле вкарва общо 6 гола, включително 2 на финала срещу Швеция.

Домакините се готвят безшумно, но с надежда да на­помнят отново за класата на футбола в северната страна, французите начело с Копа, Фонтен и Пиантони печелят победи и играят по начин, който възхищава техните под­дръжници. През океана със закани пристига Бразилия.

Световните шампиони от ФРГ не правят особено впе­чатление с играта си, но играят стабилно и не срещат големи пречки до полуфинала.

От героите в Швейцария са останали капитанът Ф. Валтер, Екел, Шефер, Ран. Между младите попълнения особено добри отзиви заслу­жават Шнелингер и Зеелер. И двамата скоро ще станат звезди.

Зеелер ще играе на няколко световни първенства. Световният шампион отпада на 1/2-финала от Швеция (1:3).

Нетипично Бразилия е безупречна в защита и излиза от групите без допуснат гол (3:0 срещу Австрия, 0:0 с Англия и 2:0 със Съветския съюз). Следва 1:0 срещу Уелс на 1/4-финала и 5:2 над Франция.

И финалът носи достойнствата на предишните бразил­ски срещи. Шведите само откриват резултата, а след това са буквално пометени. Пеле и Вава са в стихията си с по два гола. Ражда се в чист вид нова футболна система 4—2—4. Наречена е бразилска.

Капитанът Бели­ни поема купата. Една нация е обхваната от еуфория, една нация плаче от радост. Датата 29 юни е обявена за наци­онален празник.

Изтребители придружават президентския самолет, с който се прибират героите. В Рио де Жанейро милиони ги приветствуват. След това имената им ще ос­танат завинаги в народната памет. Бразилия празнува първата голяма победа.

ФИНАЛ 

БРАЗИЛИЯ — ШВЕЦИЯ 5:2 (2:1)
29 юни — Стокхолм. 49 737
СЪДИЯ — Гиг (Франция)

БРАЗИЛИЯ:  Жилмар, Д.  Сантос, Н.  Сантос, Зито, Белини, Орландо, Диди, Гаринча, Вава, Пеле, Загало
ГОЛМАЙСТОРИ: Вава, Пеле — по 2, Загало

ШВЕЦИЯ: Свенсон, Бергмарк, Аксбьом, Бьоресон, Густавсон, Парлинг, Хамрин, Грен, Симонсон, Лидхолм, Скоглунд
ГОЛМАЙСТОРИ: Лидхолм, Симонсон

КЛАСИРАНЕ:  1. Бразилия, 2. Швеция, 3. Франция, 4. ФРГ