Атлетико Мадрид победи с 2:0 италианския хегемон Ювентус в първи 1/8-финален мач от Шампионска лига. Головете за домакините вкараха централните защитници от Уругвай Хосе Хименес и Диего Годин в заключителните минути на сблъсъка.

Първото полувреме на "Уанда Метрополитано" беше равностойно и интересните моменти пред двете врати дойдоха след статични положения и далечни удар. В един момент се наложи и намесата на ВАР, след като главният съдия Феликс Цвайер отсъди дузпа за испанците, но нарушението беше извън наказателното поле.

Кристиано Роналдо пък беше бурно освиркван при всяко докосване на топката и отвърна на публиката. Той й показа пет пръста, с което намекна, че толкова пъти е печелил Златната топка.

През втората част Атлетико беше много по-добър на терена и пропусна два отлични шанса да открие резултата. В 70-ата гол на резервата Алваро Мората беше отменен след ВАР. По-късно испанците все пак поведоха чрез Хосе Хименес, който се разписа след асистенция на Мората. След това и Годин беше точен за крайното 2:0!

Така "дюшекчиите" взеха отлична преднина преди реванша, който ще се състои на 12 март в Торино.


Атаката на домакините изненадващо поведе възстановеният Диего Коста, който през уикенда записа първи минути игра след два месеца и половина. До него игра голямата звезда на мадридчани Антоан Гризман, а по фланговете в схема 4-4-2 бяха поставени Саул Нигес и Коке.

Родриго Бентнакур зае мястото в средата на терена вместо Сами Кедира, който има проблеми със сърцето. Матия Де Шилио очаквано беше предпочетен пред Жоао Кансело. В атака за Юве действа атомното трио Пауло Дибала, Марио Манджукич и Кристиано Роналдо, който преди мача имаше 22 гола от 31 срещи срещу "дюшекчиите".

Началото на сблъсъка предложи много напрежение и в основата му беше обичайният заподозрян Диего Коста. Още в 7-ата минута той си изкара жълт картон, което означава, че ще пропусне реванша. Първата опасност беше в полза на гостите. Кристиано Роналдо стреля мощно от фаул от 30 м, но Ян Облак се беше пласирал отлично и спаси с една ръка.

По-късно Миралем Пянич центрира от корнер, Леонардо Бонучи се измъкна и засече с глава, но над напречната греда. Атлетико притесни Войсчех Счесни след четвърт час игра, когато Томас Партей шутира от дистанция, но полският страж внимаваше и улови. После мадридчани натикаха "Старата госпожа" в наказателното й поле, но Джорджо Киелини с няколко отлични намеси изчисти и накрая Счесни стигна до топката, с което сложи край на опасността.

Юве отговори чрез Марио Манджукич, който засече с глава, но в аут. В 27-ата минута Матия Де Шилио изпусна Диего Коста и го фаулира. Първоначално германският съдия Феликс Цвайер отсъди дузпа, но след намесата на ВАР се видя, че нарушението е извън наказателното поле. От последвалия фаул Антоан Гризман стреля към близкия ъгъл, но Счесни изби. В тези минути впечатление направи, че Диего Коста играе основно по десния фланг и създаваше куп главоболия на Де Шилио.

В 34-ата минута Пауло Дибала стреля отдалеч, но Облак спаси. В самия край на полувремето Томас получи официално предупреждение и той ще пропусне ответния мач на Ботуша. 5 минути след подновяването на играта Атлетико пропусна златна възможност да поведе. Гризман се пребори с Киелини в половината на домакините и веднага изведе Диего Коста. Той се измъкна от Бонучи, излезе сам срещу Счесни, но не уцели вратата.

Домакините продължиха да натискат и по-късно Гризман с прекрасно изпълнение от въздуха се опита да прехвърли Счесни, но стражът докосна кълбото с върха на пръстите си, след което и гредата му помогна. В 55-ата минута Алекс Сандро получи жълт картон, което означава, че и той няма да играе в Торино.

Така се стигна до 70-ата минута, когато ВАР отново се намеси. Фелипе Луис центрира, резервата Алваро Мората се пребори с Киелини и с глава порази бившия си отбор! Попадението беше прегледано на повторение и след него беше отменено за фаул на нападателя в атака. В 78-ата минута испанците най-накрая поведоха. При центриране от корнер, се получи меле, при което Мората свали с глава и Хосе Хименес засече във вратата за 1:0!

Само 5 минути по-късно Диего Годин попадна в прегръдките на съотборниците си, след като стреля от малък ъгъл, за да оформи крайния резултат! До края Юве можеше да вкара чрез Федерико Бернардески и Роналдо, но Облак спаси удара на италианеца, а португалецът стреля неточно с глава. До края не падна нов гол и Атлетико спечели с 2:0!

Атлетико Мадрид – Ювентус 2:0 

Голмайстори: 1:0 Хименес (78), 2:0 Годин (83)

Атлетико: Облак, Луис, Годин, Хименес, Хуанфран, Саул, Родриго, Томас (61-Лемар), Коке (67-Кореа), Гризман, Коста (58-Мората)
Треньор: Диего Симеоне

Ювентус: Счесни, Де Шилио, Бонучи, Киелини, Сандро, Матюиди (84-Кансело), Пянич (72-Джан), Бентанкур, Дибала (80-Бернардески), Роналдо, Манджукич
Треньор: Макс Алегри

Мадрид, ст.: "Уанда Метрополитано"
Съдия: Феликс Цвайер (Германия)
Жълти картони: Коста, Томас, Гризман (Атлетико); Сандро (Ювентус)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/ZENj34T9ew0" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>