Италианският хегемон Ювентус надделя с 2:0 като гост на Каляри в мач от 30-ия кръг на Серия "А", игран на "Сардиния Арена".

Головете за "бианконерите" вкараха Леонардо Бонучи и Мойс Кийн през двете полувремена. Така шампионите са само на 3 победи от рекордно 8 поредно Скудето. Краят на срещата беше помрачен от расистки скандирания към Кийн и Блес Матюиди. Дикторът на стадиона също се намеси и се опита да успокои тифозите на домакините, но думите му бяха посрещнати с освирквания.

Кирил Десподов изгледа двубоя от резервната скамейка, а след него островитяните остават на 13-то място с 33 точки, на 8 пункта от зоната на изпадащите. 

Вижте класирането в Серия "А"


Футболист №1 на България за 2018 г. Кирил Десподов очаквано остана резерва за Каляри. В предни позиции Роналдо Маран заложи на Жоао Педро и Леонардо Паволети, които през сезона имат общо 16 гола, 10 от които са дело на италианеца. Зад тях действа младата звезда Николо Барела, за когото се появиха информации, че по време на срещата е бил наблюдаван от скаути на Арсенал.

Треньорът на Юве Макс Алегри нямаше голям избор, тъй като лазаретът е пълен с девет футболисти. Сред тях са голямата звезда Кристиано Роналдо и Пауло Дибала. Така тактикът от Ливорно се спря на схема 3-5-2, като намиращият се чудесна форма Мойс Кийн си партнира с Федерико Бернардески в предни позиции. Мартин Касерес започна до капитана Джорджо Киелини и Леонардо Бонучи.

Шампионите създадоха опасност в 10-ата минута. Рожденикът Миралем Пянич центрира от фаул на далечната греда и Мартин Касерес засече с корем. Алесио Краньо обаче внимаваше и изби в корнер. В средата на полувремето Юве поведе. Федерико Бернардески подаде от корнер, Леонардо Бонучи надскочи всички и с чудесен изстрел с глава матира вратаря за 1:0!

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FJuventusBenelux%2Fvideos%2F303398730330743%2F&show_text=0&width=560" width="560" height="315" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allowFullScreen="true"></iframe>

В 39-ата минута Каляри можеше да изравни, след като непокритият Жоао Педро беше намерен от Николо Барела и засече от движение, но ударът му излезе в аут. После Бернардески реши да стреля от фаул от трудна позиция, но мерникът му изневери. В началото на второто полувреме гостите поискаха дузпа, но претенциите им не бяха уважени от съдийската бригада. 

След почти час игра Мойс Кийн демонстрира таланта си. 19-годишният нападател беше затворен от централните защитници Лука Чепители и Фабио Пизакане. Той обаче се пребори с двамата, отне топката в наказателното поле, но нямаше как да нанесе силен шут и Краньо улови. 

В 61-ата минута Макс Алегри извади контузилият се Касерес и пусна на терена Родриго Бентанкур. Схемата на игра се запази 3-5-2, тъй като Емре Джан се върна в центъра на защитата. В 77-ата минута Каляри пропусна отличен шанс да изравни. Лука Чигарини центрира от фаул, Леонардо Паволети засече с глава, но прати кълбото в аут.

В 85-ата минута Кийн сложи точка на спора. Той получи остър пас успоредно пред голлинията от Бентанкур и от непосредствена близост оформи крайното 2:0!  

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FJuventusBenelux%2Fvideos%2F635720736851738%2F&show_text=0&width=560" width="560" height="373" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allowFullScreen="true"></iframe>

Каляри – Ювентус 0:2

Голмайстори: 0:1 Бонучи (22), 0:2 Кийн (85)

Каляри: Краньо, Ликогианис, Чепители, Пизакане, Сърна, Чигарини, Фараго (76-Падоин), Йоница (68-Бирша), Барела, Паволети, Педро (76-Чери)
Треньор: Роландо Маран

Ювентус: Счесни, Касерес (61-Бентанкур), Бонучи, Киелини, Де Шилио, Сандро, Матюиди, Пянич, Джан, Бернардески, Кийн
Треньор: Макс Алегри

Ст.: "Сардиния Арена"
Съдия: Пиеро Джакомели
Жълти картони: Педро, Ликогианис, Сърна (Каляри); Кийн, Бернардески (Ювентус)