Италианският хегемон Ювентус официално обяви привличането на капитана на Аякс Матайс де Лихт!

Трансферната цена е на стойност 75 милиона евро, които "Старата госпожа" ще изплаща 5 финансови години. Това се равнява на 15 млн. евро на сезон. Отделно холандският клуб може да получи допълнителни 10,5 млн. евро под формата на бонуси, в зависимост от постигнатите постижения.

Договорът на Де Лихт с Юве е до лятото на 2024 г. В официалното съобщение не се споменава за откупна клауза. Предполагаше се, че такава точка от сумата 150 млн. евро ще фигурира в споразумението.

Защитникът е седмото ново попълнение на шампиона на Италия за последните осем години. Преди това торинци се подсилиха още с Адриен Рабио и легендата Джанлуиджи Буфон, които пристигнаха без пари от ПСЖ. Аарън Рамзи също беше взет като свободен агент, но от Арсенал.

За Мерих Демирал Сасуоло получи 18 млн. евро, Дженоа взе за Кристиан Ромеро 26 млн. евро, като аржентинецът остава при "грифоните" под наем. Лука Пелегрини пък беше част от сделката при продажбата на Леонардо Спинацола в Рома.

В сайта на Юве подробно се разказва за кариерата на Де Лихт и се отбелязва фактът, че дебютът му за Холандия е при загубата с 0:2 от България в София. "Дотогава имаше едва 2 мача за Аякс, а вече записа 17 срещи с 2 попадения за "лалетата", се добавя в съобщението.

"Бианконерите" обръщат внимание и на факта, че Де Лихт е вторият най-млад голмайстор за Аякс след легендата Кларънс Зеедорф, а през 2017 г. се превръща в най-младия футболист, играл финал на международната сцена. На 17 г. и 285 дни той излезе за Аякс при загубата с 0:2 от Манчестър Юнайтед за Лига Европа.

"Здрав на земята и смъртоносен във въздуха, Де Лихт може да се похвали с печеливша комбинация, която е необходима, за да бъде модерен защитник. Неговата въздушна сила е полезна не само в отбранителен план, но и в атака, което го превръща в заплаха за съперниците. Всъщност, само Кристиано Роналдо (4) има повече голове от Де Лихт с глава в Шампионска лига през сезон 2018/19. Той е и най-младият защитник, който някога се е разписвал в турнира", пишат още от Юве. 

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FJuventus%2Fposts%2F2965635300130346&width=500" width="500" height="644" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>