Здравейте, уважаеми читатели, на Gol.bg. Заради липсата на мачове, причинена от пандемията от коронавирус, подновяваме рубриката си "Шампионска лига - Архивите са живи".

В нея ще ви припомняме едни от най-запомнящите се и легендарни финали в Шампионската лига.

Ще ви върнем през пролетта на далечната 1973 година, когато на стадион “Цървена звезда” пред 90 000 зрители се изправя Аякс на Кройф срещу Ювентус на Дзоф.

Тогава холандците са на крилете на славата, играят тотален футбол и в крайна сметка печелят трета поредна купа, която остава завинаги във витрината им.

Ето и събитията от 30 май 1973 година:

Още през 1965 година Ринус Михелс засажда в Аякс семето на идеята си за тоталния футбол. "Суперьоден" успява да вмести в този период 6 последователни титли на холандското първенство, 4 Купи на страната, 1 междуконтинентална купа, 3 трофея от КЕШ и 1 Суперкупа на Европа.

Тимът от Амстердам постига уникален рекорд, успявайки да вкара по над 100 гола всеки сезон, а най-голяма заслуга за това има великият Йохран Кройф. Този футбол е система, при която всеки един футболист влага сили както в нападение, така и в защита. Тоталния футбол дава възможност един тим да напада с 10 души и да се брани с толкова.

През 1973 година Аякс здраво се е устремил към своята трета КЕШ, като специалистите слагат като евентуален най-сериозен конкурент на холандците германския шампион Байерн (Мюнхен).

Причините са повече от явни – гръбнакът на баварския колос е съставен от половината Бундестим, който през лятото на 1972 година категорично печели Европейското първенство в Белгия. Байерн започва много стабилно надпреварата като буквално разбива Галатасарай и Омония в предварителните кръгове.

На 1/4-финалите обаче баварците отнасят шумен плесник от Аякс (4:0) и забравят за амбициите си. Срещу Аякс на финала трябва да се изправи италианският Ювентус, който не среща особени проблеми срещу Магдебург, Дожа Уйпещ и Дарби Каунти.

Това е първи финал за Юве в най-престижния клубен турнир. Финалът за първи път ще се играе в държава от Източна Европа, като привилегията се пада на Белград. На “Мала Маракана” Аякс смазва Ювентус, като гола вкарва нападателят Джони Реп с глава още в 5-ата минута.

Резултатът 1:0 е най-малкото, с което ювентинците се измъкват от този мач. Така Аякс за трети пореден път печели КЕШ, а също така признанието и овациите на всички.

30 май 1973 година, Белград, стадион “Цървена звезда”, 90 000 зрители

Аякс – Ювентус 1:0

Голмайстор:
1:0 Реп (5)

Аякс: Стуи, Сурбиер, Хулсхоф, Бланкенбург, Крол, Неескенс, Хаан, Мюрен, Реп, Кройф (к), Кайзер.

Ювентус: Дзоф, Маркети, Морини, Салвадоре (к), Лонгобуко, Каузио (57 – Кукуреду), Фурино, Капело, Алтафини, Анастази, Бетега (49 – Халер).

Съдия: Миливое Гудулович (Югославия)

Пътят на Аякс до титлата:

Първи кръг:
Аякс се класира директно за Втори кръг

Втори кръг:
Аякс – ЦСКА (София) 3:1, 3:0

1/4-финал:
Аякс – Байерн (Мюнхен) 4:0, 1:2

1/2-финал:
Аякс – Реал (Мадрид) 2:1, 1:0

Финал:
Аякс – Ювентус 1:0

Видео от срещата