През седмицата Манчестър Юнайтед и Арсенал официално финализираха трансферите на Алексис Санчес и Хенрих Мхитарян. Двата клуба не обявиха параметри по сделката, но се предполага, че "червените дяволи" са доплатили 10 милиона паунда на "топчиите".

Не са много случаите през годините, когато футболисти преминават от единия в другия отбор. Редакторът на Gol.bg Веселин Коларов се върна назад във времето, за да припомни всички трансфери помежду им. "Тези на Юнайтед са далеч по-успешни", обясни гостът в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.

Като най-ярки примери той изтъкна нападателите Робин ван Перси и Дейвид Хърд. Холандският национал не се задържа много време на "Олд Трафорд", но в 86 мача във Висшата лига вкара 48 гола. Още в първия си сезон той спечели титлата на Англия, нещо, което не успя да стори с Арсенал в продължение на осем години.

Покойният Хърд също е истинска находка за Юнайтед. След 166 мача с 97 гола в Англия, той напуска Арсенал, за да премине на "Театъра на мечтите" за 50 хиляди евро (б.р. - тогавашни 35 хил, паунда). С екипа на "червените дяволи" има 114 попадения в 202 срещи, а през сезон 1967/68 "червените дяволи" печелят първия си КЕШ, макар, че Хърд не е в състава за финала срещу Бенфика на Еузебио. Най-паметният момент на Хърд за отбора е през 1963 г., когато се разписва два пъти срещу Лестър на финала за ФА Къп, спечелен с 3:1.

В обратната посока трансферите за Арсенал не са толкова успешни. Неслучайно бившият халф на лондончани Рей Парлър заяви следното след преминаването на Ван Перси в Юнайтед. "Минаха много години откакто Арсенал продаде играч на Манчестър Юнайтед. Последния случай е с Франк Стейпълтън през 1981 година. Сега получихме голям удар, защото подсилихме основен конкурент", заяви тогава Парлър.

И е прав. Най-запомнящото се име е това на Брайън Кид. След изпадането на Юнайтед, нападателят е продаден на "топчиите" срещу 135 хиляди евро през 1974 г. Вкарва още в дебюта си срещу Лестър и става голмайстор на отбора за сезон 1974/75 с 19 попадения в 40 срещи. Така и обаче не успява да спечели трофей с Арсенал.

Вижте тук видео с целия разговор!

Веселин Коларов, Gol.bg