Бившият футболист и спортен директор на Левски Христо Йовов сподели мне­нието си пред "Тема Спорт" за изминалия шампионат в Първа лига и представянето на сините. 

Бижутера не е оптимист за ситуацията в клуба, но се надява нещата да се подобрят. Той коментира и бившия наставник на сините Славиша Йоканович, който успя да класира втори отбор във Висшата лига на Англия.

Г-н Йовов, каква е равно­сметката ви за изминалото първенство? Заслужено ли от­ново Лудогорец е шампион?
- Абсолютно. Няма какво да го коментираме. Лудогорец бе­ше постоянен и имаше най-класните изпълнители. Напълно безапелационно спечели.

Как намирате формата на първенството, много крити­ки отнесе тази формула?
- Не смятам да го критику­вам. В началото на сезона той е еднакъв за всички. Обикнове­но, когато си потърпевш, на­края започваш да коментираш и да го критикуваш.

Сега вече гледаме към но­вия сезон. Лудогорец и ЦСКА представиха новите си тре­ньори - Пауло Аутуори и Нестор Ел Маестро. Какво да очакваме от тях и отбори­те?
- Нямам наблюдения върху въ­зможностите и на двамата специалисти, но визитните им картички са много впечатлява­щи. Надявам се да повишат ни­вото на българския футбол.

А каква оценка бихте сло­жили на сезона на Левски?
- Според мен той е незадоволителен по всички параграфи и като класиране, и като игра. С течение на времето, в последните два месеца, отборът загатна нещо. Имаше като че ли подобра игра, но не смятам, че това трябва да е обликът на Левски.

Споменахте последните два месеца - когато отборът сякаш се посъбуди и започна да действа малко по-нападател­но. Може ли тази игра да бъде пренесена и в новия сезон и Левски да тръгне нагоре?
- Нямам представа. Вижда­те, че в навечерието на подго­товката, а и на първенството няма никаква яснота относно това кой ще напусне клуба, да­ли ще бъдат привлечени нови футболисти. Общо взето, всичко е доста загадъчно, отго­ворните фактори мълчат. Се­гашните действия не отгова­рят на сериозен клуб, какъвто е Левски.

Ръководството на сините гласува доверие на треньора Делио Роси. Какво е мнението ви за работата на италиан­ския специалист?
- Според мен са в безизходица и затова се стигна до такива действия.

Възможен ли е пробив в Ев­ропа?
- Не бих коментирал темата в детайли, защото тепърва предстои трансферен прозо­рец. Както споменах и по-рано -не се знае дали ще се привлекат нови футболисти. Играчи, кои­то да вдигнат класата и Лев­ски да направи някакъв пробив в Европа. Защото от това, ко­ето представлява отборът в момента, много трудно може да се случи нещо такова. А ако бъде продаден основен играч?

На какви позиции забелязва­те, че е необходимо подсилва­не в Левски?
- Смятам, че имат много проблеми на върха на атаката. Тъй катo за толкова дълго време не можа да се наложи ни­то един нападател през този сезон - въртени бяха постоян­но. Непрекъснатата ротация показва, че никой не се справя на достатъчно добро ниво. А и все пак да не забравяме, че Лев­ски е клуб, в който винаги цен­тралният нападател е бил ем­блематична фигура. Сега такъв човек няма.

От атаката да преминем към вратарския пост. Капита­нът Божидар Митрев отнесе много критики през този се­зон. Заслужени ли бяха те?
- Критиките бяха с основа­ние. Познавам добре Божидар Митрев. Той е човек, който е много чувствителен и мисли, за разлика от някои други. Това му оказва влияние, когато на­прави някоя грешка. Работата на треньорите, а и на психоло­зите е да намерят точната вакса. Включително дори да му дадат един или два мача почи­вка, за да може да се излезе от тази дупка. Гледаме достатъ­чно на брой мачове, на какви ли не вратарски грешки сме ста­вали свидетели. Според мен това са абсолютно нормални неща.

Кой ви направи впечатле­ние по време на сезона?
- На добро ниво играе Кали Тиам. Представя се постоянно и няма колебливи игри. Не мога да не отбележа и друго ново попълнение - Паулиньо. Както и Габриел Обертан, след като бе изнесен от позицията зад нападателя на фланга, французинът показа своето лице на крилото. От­там насетне не мога да отлича някой друг.

Споменахте Кали Тиам, кол­ко силен ход на ръководство­то бе да плати откупната клауза на сенегалеца, както и да задържи за постоянно цен­тралния защитник Холмар Ейолфсон?
- Да, силен ход бе. Мисля, че това са футболисти, които вдигат нивото на отбора. Те са играчи, около които може да се гради тимът.

В същото време на "Герена" не успяха да запазят Роман Прохазка, а сега са на път да повторят случая и с Антонио Вутов и Васил Панайотов. Какво е вашето мнение?
- Това са вижданията на ръ­ководството. Според мен то­ва трябва да бъдат и решения на старши треньора. Явно са намерили техни заместници или имат нещо друго предвид. Смятам, че показателно е мо­ментното ниво на Антонио Ву­тов. В началото играеше много по-добре, но сега е доста коле­блив. Това означава, че нещо не е както трябва.

Левски не трябваше ли да направи повече, за да задържи Прохазка, след като от дълги години словакът е в отбора и се превърна в любимец на феновете?
- Понякога даден футболист се изчерпва за даден отбор. След това е необходима промя­на. Може би епо-добре и за клуба, и за Роман Прохазка. Не смятам, че той прави крачка назад. Все пак отива в добър отбор като Виктория Пилзен, който ще участва в Шампионската лига. Това е шанс за него.

Бе изтеглен жребият за но­вото първенство. Програма­та на Левски в първите десет кръга е по-лека. Можем ли да очакваме добро начало за си­ните?
- Няма лесен жребий. Всеки трябва да играе срещу всеки. Необходимо е да побеждаваш всеки мач, ако имаш претенции и самочувствие за титлата.

Ще бъде ли забравен загубе­ният финал за Купата на Бъл­гария от Славия, или още ще носи негативи?
- За мен всичко трябва да е в миналото. Във футбола има днес, а не вчера. Това е хубаво­то, че винаги получаваш шанс да се поправиш и оправдаеш доверието.

Бяхте част от клуба, кога­то начело на Левски бе Слави­ша Йоканович. Очаквахте ли, че така ще се развие кариера­та на сръбския специалист и той ще успее да класира два отбора във Висшата лига на Англия - Уотфорд и Фулъм? За­що нещата не му се получиха при сините?
- Винаги съм казвал, че тре­ньорите биват различни типо­ве. Славиша Йоканович е отли­чен наставник и го доказа. Но той работи с готови футболи­сти и сглобен отбор. В Левски тогава нещата бяха доста по-различни и може би това оказа някакво влияние.

Оптимист ли сте за бъде­щето на водения от Петър Хубчев национален отбор?
- Не мога да съм оптимист, след като виждаме, че никакви млади футболисти не проби­ват в клубовете ни. Основният претендент за титлата е из­граден изцяло от чужденци. Та­ка че не можем да очакваме ня­какви суперизяви на национал­ния отбор и е време всички да се осъзнаят и разберат, че ни­вото на българския футбол е много по-ниско от това на ев­ропейския и световния.

В навечерието сме на све­товното първенство, кои са вашите фаворити?
- Смятам, че Бразилия или франция ще стигнат до финал. Очаквам интересен турнир, с много красив футбол.