На 20 януари по Bulgaria ON AIR стартира единственото специализирано предаване за бойни спортове и изкуства в българския телевизионен ефир – Boec.BG.

Всяка неделя, от 19 часа, зрителите ще имат възможност да се потапят в магията на бойните спортове и философията на бойните изкуства и да се срещат с някои от най-успелите личности от света на бокса, борбата, карате киокушин, самбото, муай тай, кикбокс, таекуондо и останалите бойни спортове.

Водещ на предаването е Десислава Джерманска, която зрителите познават от спортните новини на Bulgaria ON AIR. Тя има над 15 години стаж в спортната журналистика. Читателите на Gol.bg я познават и от специалната ни рубрика, посветена на Шампионска лига – „Жени говорят за футбол“. 

Деси, в последните години бойните спортове и изкуства увеличават все повече аудиторията си в България, на какво се дължи това според теб?
За всички е видимо, че бойните спортове и изкуства стават все по-популярни. Не трябва да пренебрегваме факта, че сред тях има спортове, към които интересът датира от много по-отдавна. Това са дисциплини, стилове и спортове с традиции и утвърдена аудитория – като бокс, карате, борба и други. Има и една друга група, които усетиха, че са достатъчно атрактивни, че имат потенциал и се ориентираха повече към професионални гали и широка аудитория – като например кикбокс, муай тай, ММА. Тези спортове са привлекателни в два аспекта – на професионално ниво са достатъчно увлекателни и зрелищни, а на любителско ниво са чудесна възможност за спорт в свободното време. 

Зрителите те познават като лице на спортните новини по Bulgaria ON AIR, а от 20 януари вече ще те виждат в новото ти амплоа на водещ на новото предаване Boec.BG. Защо избра да направиш тази промяна? И защо точно бойни спортове? 
Точно така, в продължение на 7 години бях част от екипа на спортните новини по Bulgaria ON AIR, всъщност, още от самия старт на телевизията. Това беше много специално време за мен, защото се научих на много нови неща и най-важното е, че правех това, което обичам. Извървях дълъг път, но като се обърна назад, го правя с усмивка и удовлетворение. Мислех, че решението да заменя спортните новини със специализираното предаване за бойните спортове и изкуства ще е много трудно, но не се оказа така. Аз съм човек, който не се страхува от предизвикателствата, обичам да се поставям на изпитания, да проверявам възможностите си. Когато ми представиха проекта „Boec.BG“ и ми предложиха да се ангажирам с него, видях идеален шанс да изляза от зоната си на комфорт, да се пробвам в ново професионално поле на изява. Няколко месеца по-късно мога да кажа, че съм взела правилното решение. Колкото до бойните спортове – винаги са ме привличали.

Това ще е единственото специализирано предаване за бойни спортове и изкуства. Какво да очакваме? 

Във всяко издание на телевизионното предаване „Boec.BG“ ще запознаваме зрителите с историята, традициите, тънкостите и дори ще даваме уроци от популярни и не толкова бойни спортове и изкуства. Ще посветим това време и за всички български бойци, клубове и федерации, които с трудолюбие и много любов развиват тези спортове у нас и прославят името на България по света. Ще поднасяме на зрителите много любопитни новини и подробности от международната бойна сцена, както и интересни и забавни класации. Зрителите ще получават и полезни съвети за превенция, здравна информация, рехабилитация, възстановяване и др. Убедена съм, че ни очакват много вълнуващи минути заедно и ще бъдем едновременно актуални, интересни и полезни.    

Какво сте подготвили за първото издание на BOEC.BG?
Лицата, които ще видят нашите зрители, са изключително интересни и актуални. Специалният гост в първото ни предаване е голямата звезда в бокса Кубрат Пулев. Интервюто, което направихме, продължи 50 минути и дори трябваше да го прекъснем, защото можехме да дискутираме сигурно цял ден. Кубрат е човек, който може да говори много за бокса и за спорта изобщо. Той ни разказа доста любопитни неща от различни периоди в кариерата си и живота си. В първите предавания зрителите ще могат да видят още големите герои на 2018 година като най-добрият спортист на България Тайбе Юсеин и треньор номер 1 Петър Касабов, както и единственият българин в най-престижната световна кикбокс верига Стоян Копривленски. Имаме изключителни срещи с някои от световните звезди в бойните спортове като Семи Шилт и Ернасто Хуст (звезди от К1), легендата на бразилското джу джицу Родриго „Компридо“ Медейрос, сенейс Кей Изава, който е шеф на Международната федерация по Айкидо и др. Имаме рубрика, която е посветена на известни българи от шоубизнеса, изкуството и политиката, които в свободното си време тренират бойни спортове и изкуства. Първият ни гост в нея е режисьорът и актьор Ники Илиев. Но освен популярни лица, ще запознаем зрителите и с много български таланти. Още в първите предавания ще видите и някои от най-популярните ни ММА родни звезди – като Даниел Илиев, Георги Валентинов, Бранко Бабачев, но в друга светлина – любопитни дейностни, с които се занимават извън залата или по друг начин казано – чисто човешката страна на звездите.  

Само към феновете на бойните спортове и изкуства ли е насочено предаването или и към самите бойци? 

Предаването търси широк обхват. Водещата ни цел е да покажем на всички хора колко полезни и красиви са тези спортове и изкуства, те са на практика начин на живот. Бойните спортове и изкуства учат практикуващите ги на дисциплина, уважение, самоконтрол, спортменство, целесъобразен начин на живот и т.н. Ще показваме точно това, като ще балансираме върху аматьорската и професионалната страна на спортовете, защото има много хора, които ги практикуват в свободното време. Стремежът ни е да бъдем едновременно полезни за самите спортисти, техните треньори, за клубове, организации и федерации, но и за публиката и феновете.   

На какво според теб се дължи засиленият интерес към бойните спортове и изкуства в България през последните години?
Както казах - тези спортове са атрактивни и зрелищни, от една страна. От друга -хората разпускат с тях и това не е от скоро. Всички знаем какъв интерес са предизвиквали гладиаторски битки по време на Древен Рим, говорим за 3-ти век преди Христа! В България боксът, борбата и самбото са спортове с дългогодишни традиции и успехи. Особено борбата, която е от най-успешните родни спортове. Последните две десетилетия - карате, киокушин, таекуондо и други бойни изкуства стъпват все по-сериозно на професионалната сцена и демонстрират последователност и сериозност в своето развитие. Последното десетилетие спокойно можем да кажем, че муай тай, кикбокс и ММА са най-интригуващите както аматьорите, така и професионалистите.   

Освен лице на тв предаването BOEC.BG ти си и главен редактор на едноименния спортен сайт за бойни изкуства, който стана част от Investor Media Group. Какви промени могат да очакват читателите на сайта? 

 

Промените вече започнаха и нашите читатели го забелязват, но тепърва предстоят много приятни изненади. Гарантираме, че ще има постоянен информационен поток за всичко най-важно и интересно от бойните спортове по света и у нас. Следим извънредно най-големите събития – като UFC, боксови гали, когато имаме участие на световни или европейски първенства. В тези моменти часовият пояс няма никакво значение за екипа ни, оказва се и за феновете. Отразяване на живо, в реално време, най-очакваните бойни събития. Разчитаме и на много авторски материали, които се възприемат с огромен интерес от читателите и резултатите засега са отлични. Постепенно започваме въвеждането на различни рубрики – прогнози, съвети, архиви и др., с което да създадем навици у нашите читатели, че в точно определено време ще могат да откриват конкретно съдържание на сайта. Увеличихме собственото видео съдържание на сайта, а сега и с телевизионното предаване, то ще бъде още по-широко застъпено. Предавахме на живо Европейското първенство по карате киокушин за мъже, жени и ветерани, паралелно със Световното първенство за юноши и девойки през месец декември във Варна. Дадохме възможност на читателите ни да избират измежду 6 татамита кое да гледат. Тази практика ще продължи и за напред. Наша цел е да увеличим това пряко излъчване. Смело мога да заявя, че имаме сериозни амбиции. Много хора ни казват, че положителните промени се забелязват вече, но това са само първите ни стъпки.