Тази вечер от 20:30 часа в Разград Лудогорец приема Марибор в първи мач от плейофите на Лига Европа. Орлите са за шести път пред портите на груповата фаза на един от двата европейски турнира. И ще трябва да направят така, че думите им „Сезам, отвори се“ да намерят реализация. Да, този път пещерата няма да е пълна с несметните богатства на турнира за богатите, но четвърто участие в групите на Лига Европа също не е малко постижение. И като престиж, и като финанси. 

Със сигурност орлите ще се опитат да решат всичко в сблъсъка още у дома. Тимът е в добро настроение, след като през уикенда успя да измъкне трите точки от Черно море на „Тича“. Словенците пък пристигнаха раздирани от проблеми. Отпадането с две загуби от Розенборг от Шампионската лига бе окачествено като пълен провал. Наред с това лилавите вървят много слабо в първенството – те бяха считани за фаворит за титлата, но след 6 мача имат само 1 победа и актив от 6 точки, който им отрежда едва шестото място (при 10 тима в елита).

Спортният директор – местната легенда Златко Захович, влезе в открит конфликт с феновете, които искат и главата на треньора Дарко Миланич. След загубата през уикденда от Целие пък се наложи бордът на директорите да излиза с официално становище в опит да успокои страстите.

Треньорът на Лудогорец Стойчо Стоев няма никакви проблеми по окомплектоването на състава. Той обаче има няколко дилеми. Първата е кой да действа като ляв бек. Ако заложи на Сисиньо, то в центъра на отбраната до Терзиев ще застане Недялков. Другата опция е Недялков да бъде вляво, а в средата да е румънецът Григоре. В халфовата линия има колебания дали капитанът Светослав Дяков да започне, или двойката вътрешни полузащитници да бъде съставена от Баджи и Анисе.

По десния фланг на атаката ще е Жоржиньо, а за левия ще се избира измежду Чибота и Вандерсон. Мавис не бе много убедителен в мача на „Тича“ и може да остане на скамейката. Играта ще връзва израелецът Дан Битон, докато Марселиньо отново ще е в ролята на джокер – като такъв бе ползван във Варна. Мястото на върха на атаката си оспорват Швиерчок и Кешерю, а с по-големи шансове да започне е първият.

Марибор няма с какво толкова да изненада – типичен словенски тим, който ще разчита на здрави единоборства. Съставът, също като този на Лудогорец, рядко се променя. На върха на атаката на лилавите още действа Маркос Таварес – бразилецът е добре познат у нас от мачовете срещу Левски през 2016-а. Треньорът Дарко Миланич има доста проблеми с контузени играчи. Възстановен за двубоя бе единствено Пилер. Словенците пристигнаха с 22-ма играчи в България.

Критиките към тях валят от всички страни, затова днес ще се опитат да постигнат добър резултат в Разград. Най-слабото им звено е отбраната – в последните 9 срещи (за първенство и евротурнири) отборът само веднъж е успял да запази мрежата си суха. Първата цел на гостите ще е да неутрализират фланговите атаки на Лудогорец, а след това да оползотворят някои от шансовете си за контри.

Лудогорец е фаворит в двубоя, но трябва да го докаже и на терена с играта си. Възпитаниците на Стойчо Стоев не бива да допускат колебанията от последния си двубой на „Тича“. Тогава те се огънаха при пресата и се оставиха противникът да диктува ритъма. Със сигурност орлите ще искат тази вечер да е различно и да не разчитат само на индивидуални проблясъци на звездите си. Сторят ли го, ще отворят вратите към групите на Лига Европа.

Янаки Димитров, "Тема Спорт"