Нещастието никога не идва само, тази максима се стовари с всичка сила върху голата глава на Пеп Гуардиола в последните няколко месеца. Ударите буквално следват един след друг. Още в началото на октомври каталунецът усети, че титлата е обречена да отиде на "Анфилд".

Това удари силно по най-важната крепост на естета от Сан Педор - концепцията му за превъзходството на вътрешния шампионат пред европейските турнири. Той непрекъснато внушава на всички, че методичния успех в първенството е много по-значим от този в Шампионската лига. Мнозина обаче виждат в тези му съждения оправдание, че вече 9 години не може да спечели отново турнира на богатите. При това с топотбори като Байерн и Манчестър Сити. Вече сме края на февруари и изоставането на гражданите от Ливърпул е 22 точки. Дори извънземните цивилизации знаят кой ще е шампион във Висшата лига през този сезон!

Да загубиш титлата на Англия, без изобщо да влезеш в реална конкуренция, е осъдително, но не и престъпно. В такива случаи на предварителна обреченост просто чакаш до август и започването на новата кампания. В случая с Пеп обаче чакането се оказа най-малкият проблем. След дълги разследвания и уточняване на последователността на фактите УЕФА взе трудното решение да изхвърли Манчестър Сити от европейските турнири за следващите 2 години. Такива наказания никога не минават без последствия. Макар и Пеп да държи на неговото с първостепенността на местното първенство, някои от подопечните му мислят различно. И за много от звездите липсата на емоции от лигата на мечтите е тежка за преглъщане.

Вероятно мениджърите им вече търсят връзка с клуба за намиране на решение с бъдещи трансфери през лятото. Така Гуардиола не само че няма да може да подсили състава, а ще трябва да види как той отслабва. Ситуация, която вече преживя Челси, и това едва ли ще се хареса на Пеп, който има договор със Сити до лятото на 2021-а. Но спекулациите, че е напълно възможна раздяла още през това лято, вървят с пълна сила. Каталунецът е на 49 години и изглежда крайно неподходящ за мисии с идеална цел. Все пак към днешна дата той оглавява треньорския Топ 10 в света.
Проблемите с бъдещето няма как да не го тревожат, но има и други неща, които развалят доскоро пълната житейска идилия.

Спътничката му в живота Кристина Сера напусна през есента мрачния Манчестър и се прибра в слънчева Барселона. Запознатите знаят, че съпругата на Гуардиола е много успешен моден дизайнер, част от кръга на световноизвестния Антонио Миро. По-консервативните биха казали - мъжът й е най-добрият треньор в света, печели милиони, носи я на ръце, защо й е да прави кариера? Явно Кристина Сера мисли различно и като всяка независима жена си гони целите. Симптоматично е, че двамата встъпиха в брак чак през 2014-а, а се познават и живеят заедно още от 18-годишни. И логично от почти половин година тя с трите им деца се премести в Каталуня, защото бизнесът й го изисква. Създалата се ситуация точно в този момент е крайно неблагоприятна за и без това преминаващия през трудни душевни състояния Пеп.

И това обаче не бе крайният удар на съдбата.  През последните близо 4 години най-важният футболен спътник на каталунеца бе баскът Микел Артета. През 2016-а Гуардиола успя да го убеди да прекрати кариерата си на футболист в Арсенал и да му стане асистент в Сити. Артета тогава бе на 34 години. За него казват, че е един от най-умните футболисти. Владее 7 езика и притежава уникалната способност да се приспособява бързо към нова среда. За разлика от много иберийци той няма проблеми с различните култури. И неговата съпруга го гони по известност - аржентинката Лорена Бернал е на гребена на вълната с успешната си артистична кариера. Двамата са истинска светска двойка, могат да бъдат видени на събития, където случайни хора не се допускат.

И в един момент Гуардиола остана без толкова важната си дясна ръка. Артета прие предложението на Арсенал и вече върви по своя собствен път. Пеп определено не си е правил планове без присъствието на толкова ключов човек до себе си. Двамата контактуваха много често по време на мач и отсъствието на Микел бие сега прекалено силно на очи. В създалата се ситуация Гуардиола трябва да завърши сезона в самота.

И все пак нещата все още могат да се подредят по възможно най-добрия начин. Три купи за печелене са поставени пред погледа на Пеп. Първата и най-лесната мишена е на 1 март. В края на седмицата Сити излиза срещу Астън Вила във финал за Купата на лигата и естествено залозите са 10 към 1 в полза на небесносините. В обсега е и ФА къп. Там битката тепърва ще се разгаря, защото в играта са Арсенал, Тотнъм, Челси, Юнайтед, дори Ливърпул все още не се е пуснал от хорото, макар и Клоп да дава всякакви сигнали за подобно развитие. Но двете регионални отличия могат да бъдат само предястие към основното меню. А то се нарича Шампионската лига, а пътят към Голгота започва не срещу някой друг, а Реал Мадрид.

Ако за някой може да се каже, че мачът с кралете е особен и жизненоважен, то това е Пеп Гуардиола. Гражданинът на Каталуня, който активно се солидаризира с всички инициативи, касаещи независимостта на провинцията. Играчът на Барселона, който е излизал в десетки дербита срещу омразния Реал и си е оставял сърцето на зеления килим. И не на последно място, треньорът на Барселона, който от май 2008-а до април 2012-а участва 15 пъти в "Ел Класико" с една-единствена загуба в прощалния си мач срещу Белия балет. Но и в онзи двубой, завършил 1:2, Барселона пропусна купища шансове, а мадридчани се докопаха доста щастливо до успеха. Куриозното е, че ако тогава имаше ВАР, откриващото попадение на Кедира щеше да бъде отменено заради засада! Но затова пък сред успехите има в наличност полуфинал за ШЛ през 20110а, в който Барса отстрани Реал с 2:0 на "Бернабеу" и 1:1 на "Ноу Камп". Точният актив на Гуардиола като треньор на Барса срещу Реал е 9 победи, 5 равенства и споменатата вече загуба. Това със сигурност е един от най-успешните периоди на блаугранас в Ел Класико, който Пеп стартира с 5 последователни успеха.

Гуардиола ще бъде най-щастливият човек на света, ако в тази ситуация премине триумфално през Реал Мадрид. Проблемът е, че срещу него е Зинедин Зидан, а това е най-успешният треньор в Шампионската лига през последното десетилетие. Това, което Гуардиола не може да постигне вече 9 години, като че ли е най-лесното нещо за Зизу. И сблъсъкът им ще е титаничен. Напереният Пеп срещу мълчаливия Зидан би било битка с предизвестен край, ако зад тях не стояха клубове с коренно различна история. На практика Гуардиола няма нищо зад гърба си като традиция, която да дава самочувствие. Притежава добри, дори отлични играчи, които на сто процента отговорят на профила, който им е задал. Това обаче е само технология, която вече дори не е модерно да бъде наричана "тика-така". Отсреща е най-великият клуб в света с непостижимите 13 отличия в най-престижния, комерсиален и изобщо значим футболен турнир в света. Но тези прилагателни са напълно излишни пред самото споменаване на името - Реал Мадрид. Пеп е като Пепеляшка в тази ситуация. Или пък кой знае, може и да е принцът!

Жаклин Михайлов, в-к "Тема спорт"

Снимки: БГНЕС