ПФК Лудогорец стартира поредица от интервюта и с бивши играчи на тима, имали решаващ принос за успехите в България и Европа. Пръв гост в тази рубрика ще бъде Фабио Ешпиньо.

Португалският халф игра за Лудогорец две години между 2013 г. и 2015 г., като записа 52 мача в Първа лига, 16 мача за Купата на България и 27 мача в Европа, като отбеляза общо 7 гола. В момента Ешпиньо играе за Фейрензе, а преди това носи екипите на Боависта, Морайрензе и Малага.

- Здравей, Фабио. Поздрави от Разград! Къде ви намираме в момента?

- Със семейството си съм вкъщи. В момента в Португалия няма футбол. Имаме препоръки от властите да ограничим контактите. По тази причина основно стоя вкъщи.

- Вашият отбор провежда ли колективни тренировки?

- Не, не провежда такива тренировки в момента. Всеки футболист има индивидуален план за подготовка в домашни условия. Така тренирам и аз. Не е лесно, но в момента нямаме избор.

- Има ли много заразени с COVID-19 в Португалия? Каква е ситуацията в страната към днешна дата?

- Има заразени, които не са малко. Но ситуацията изглежда под контрол. По-добре е в сравнение с други държави. Както навсякъде, държавата взе мерки и затвори границите. Летищата в Португалия също за затворени. Движението на хора е ограничено до минимум. Правителството реагира бързо и на време. Ситуацията е много трудна днес, но вярвам, че ще я преодолеем. Както на всички професионални футболисти, и на мен футболът ми липсва много.

- Какви са ограничителните мерки в Португалия за справяне с пандемията от COVID-19 и как реагират местните хора на тях?

- Хората в Португалия спазват препоръките на държавата за ограничаване на контактите до минимум. Правителството тук съветва хората въобще да не излизат навън, ако не е необходимо. Ходи се основно до супермаркета и аптеката.

- Разкажете нещо за последния си отбор - Фейрензе?

- Отборът е във втора лига. Първа година съм тук. Сезонът не започна добре, тъй като треньорът бе сменен. После нещата се промениха и направихме серия от добри резултати. Когато първенството се поднови, остават десет мача до края на първенството. Това ще бъдат десет финала за нас.

- Направихте добра кариера в един от грандовете на португалския футбол - Боависта. Защо си тръгнахте от този клуб?

- Напускането на Боависта бе много труден момент за мен. Имах специални отношения с всички в клуба - съотборници и фенове. Причините за напускането ми нямат значение.

- Да поговорим за Лудогорец. Следите ли развитието и резултатите на клуба?

- Разбира се. Винаги следя Лудогорец, когато имам възможност. Много съм радостен, че отборът продължава да печели титли в България и играе успешно в Европа. Впечатлен съм от някои последни резултати. Лудогорец може да мери сили с най-силните отбори в Европа. Доказа го и при последното си участие в Лига Европа. През 2017 година се видях с доста от момчетата в Португалия. Бях на мача с Брага.

- С кои футболисти на Лудогорец поддържате връзка в момента?

- Разговарям често с Марселиньо, Вандерсон и Анисе. Поддържам контакт и с Витиня и Кайсара, които вече не са в Лудогорец. Те също следят отбора и резултатите му.

- Кой е най-незабравимият момент от вашата кариера в Лудогорец?

- Това бе мачът със Стяуа в София, след който Лудогорец влезе в Шампионската лига за първи път. Никога няма да забравя този двубой. Моци бе герой, аз вкарах една от дузпите. Драмата бе огромна. И радостта бе огромна. Такива мачове са мечта за всеки футболист. После играхме в групата с Реал Мадрид, Ливърпул и Базел. Постигнахме нещо страхотно, което феновете в България ще помнят дълго. Постояно си спомням за тези срещи. Шампионската лига е нещо невероятно.

- Ще играе ли отново Лудогорец в групите на Шампионската лига?

- Надявам се. Два пъти се класира, дано го направи и за трети път.

- Какво ще кажете на феновете на Лудогорец, които ви уважават много?

- Радвам се, че е така. Благодаря им за доброто отношение към мен. Показваха го още когато играех в Лудогорец. Искам да им кажа да продължават да подкрепят отбора, както са го правили до момента. За мен бе чест да играя в Лудогорец. Ще подкрепям отбора винаги, независимо къде се намирам по света