Левски се класира на финал за Купата на България и запази шансове за  класиране в Лига Европа през следващия сезон!

Това стана факт, след като „сините” победиха с 1:0 Лудогорец в реванша, игран на стадион „Георги Аспарухов”.

Единственият гол в мача вкара Антонио Аниете в 90-ата минута.

Двата отбора направиха истински спектакъл пред 12 000 души на „Герена”. Разградчани на два пъти нацелиха и гредата, а вратарите Боян Йоргачевич и Владислав Стоянов през всички 90 минути показаха висока класа.

Футболист №1 на България за 2014 година обаче капитулира в последните секунди, което се оказа фатално. Този мач напомни на дербито  през 2013 година, когато Левски отново спечели с 1:0 с гол на Станислав Ангелов в 90-ата минута.

След него столичани се виждаха шампиони и трябваше само да победят Славия у дома, но не успяха – 1:1. Дали сега кошмарът ще се повтори, но за Купата и със съперник Черно море, ще разберем на 28 май, когато е финалът.

Мястото на провеждане на директната битка за трофея тепърва ще се уточнява.


Първите възможности за гол се откриха пред Левски. В 10-ата минута Аниете направи хубав пробив, при който стигна до наказателното поле и шутира силно, но Владо Стоянов показа класа и спаси по великолепен начин. 60 секунди след това Валери Домовчийски стреля без подготовка, но топката мина над вратата.

В следващите минути страстите на „Герена” се поуспокоиха и двата отбора внимаваха повече да не получат гол. След малко повече от 20 минути игра се получи меле в наказателното поле на разградчани, при което Домовчийски се оказа най-съобразителен и засече отблизо, но прати топката в аут.

След това Лудогорец натисна и на няколко пъти беше много близо до откриване на резултата, като първата златна възможност дойде в 27-ата минута, но Марселиньо я пропиля. Плеймейкърът се освободи от Борислав Стойчев с лекота и стреля от малък ъгъл, но гредата спаси Йоргачевич. След половин час игра Кишада се възползва от неразбирателство между Йоргачевич и Прохазка и шутира, но вратарят на Левски поправи грешката и спаси.

До края на полувремето гостите натиснаха още по-сериозно. В 33-ата минута футболистите на Георги Дерменджиев се възползваха от грешка в защитата на Левски, при която Марселиньо намери Кишада. Той финтира Йоргачевич и намери Мисиджан, но холандецът прати топката в аут.

5 минути след това Марселиньо отправи удар от границата на наказателното поле и Йоргачевич изби. Топката обаче попадна в Кишада, който отблизо шутира, но вратарят на Левски отново спаси.

Секунди преди почивката Левски отново погледна по-смело в атака. Бедоя изведе Аниете, който намери непокрития Краев. Младокът отправи удар, но вместо да разстреля Владо Стоянов от чиста позиция, прати топката в аут.

Втората част започна с два шанса пред Абди. Сомалиецът първо стреля, след което Владо Стоянов спаси без проблеми. В 52-ата минута Левски получи фаул на ъгъла на наказателното поле. Зад топката застана Абди, топката тупна коварно, но вратарят на разградчани все пак изби в корнер, след който не последва нищо интересно.

120 секунди след това Левски пропусна великолепна възможност. Домовчийски овладя прекрасно топката и стреля, Барт блокира, след което Ангуло не успя да изчисти. Кълбото попадна в Бедоя, но Стоянов показа висока класа и спаси с една ръка.

След час игра Лудогорец отново нацели гредата. След изпълнение на корнер Минев за малко да си вкара автогол, но горният стълб спаси Левски. После двата отбора играха с мисъл за защита и интересните моменти нямаляха.

Така се стигна до 90-ата минута, когато Аниете получи пас от тъч в наказателното поле, завъртя се и с удар в далечния ъгъл матира Владо Стоянов, за да хвърли в екстаз препълнените трибуни и да класира Левски на финал за Купата на България за първи път от 2012 година.

Левски – Лудогорец 1:0

Голмайстор:

1:0 Аниете (90)

Левски: 29. Боян Йоргачевич, 14. Веселин Минев, 5. Борислав Стойчев, 3. Аймен Белаид, 15. Роман Прохазка, 45. Владимир Гаджев, 12. Божидар Краев (64-Б. Цонев), 10. Мигел Бедоя, 7. Либан Абди, 17. Валери Домовчийски, 20. Антонио Аниете
Треньор: Стойчо Стоев

Лудогорец: 21. Владислав Стоянов, 16. Браян Ангуло, 80. Жуниор Кайсара, 5. Александър Барт, 27. Козмин Моци, 18. Светослав Дяков, 12. Абел Анисе, 93. Върджил Мисиджан, 11. Жуниор Кишада (71-Безяк), 17. Даниел Абало (59-М. Александров), 84. Марселиньо
Треньор: Георги Дерменджиев

София, ст.: „Георги Аспарухов”, 12 000 зрители
Съдия: Ивайло Стоянов
Жълти картони: Гаджев (Левски); Ангуло, Дяков, Барт (Лудогорец)