Арманд Дуплантис постави нов световен рекорд от 6.17 м на поредната спирка от Световния тур на закрито в Торун, Полша.

Дуплантис, роденият в САЩ 20-годишен състезател, който спечели сребро на миналогодишното световно в Доха, прехвърли височината от втория си опит в Торун, за да подобри предишното върхово постижение в света от 6.16 м на французина Рено Лавиление през февруари 2014. 

„Това е нещо, което исках от тригодишна възраст. Предстои голяма година, но това е едно добро начало“, сподели той пред официалния сайт на ИААФ.

Лавиление, олимпийски шампион от 2012, не остана изненадан от постижението на шведа. „Не е изненадващо. От две години насам знам колко голям потенциал има той. Рекордите се поставят, за да бъдат подобрени впоследствие. Той има пред себе си още много време, за да подобри дори този си резултат и това е страхотно“, разкри 33-годишният французин за RMC Sport след участие на състезание в Роуен.

Дуплантис остана много близо до световния рекорд на предишната среща в Дюселдорф във вторник. Представянето му го прави явен фаворит за олимпийската титла в Токио това лято. Младият състезател отдавна е считан за талант.

Името му бе обявено пред широката спортна общественост през 2018, когато спечели европейската титла на закрито в Берлин с резултат от 6.05 – световен рекорд за юноши.

Трениран от баща си Грег – бивш състезател по овчарски скок, който има 5.80 в кариерата, Дуплантис е израснал в семейство на бивши състезатели. Миналата година той участва за Университета Луизиана в САЩ.