Българските представители в Лига Европа ще разберат съперниците си в турнира днес по обяд. Жребият за първия квалификационен кръг започва в 14:00 часа в централата на УЕФА в Нион, а ЦСКА, Левски и Славия ще се надяват не само да изтеглят възможно най-лесните противници на старта, но и да се паднат срещу преодолими отбори в следващия кръг, жребият за който също ще се изтегли днес. Първите мачове в Лига Европа ще се изиграят на 12 и 19 юли.

Предварителната разбивка по урни отреди за потенциални съперници на ЦСКА в първия кръг Милсами, Рудар (Плевля), ФК Рига, Хонвед (Будапеща) и Балзан. От тези отбори само Хонвед може да се определи като сравнително сериозно препятствие. Унгарците завършиха 4-и в първенството, но с отрицателна голова разлика, а в състава им личи името на бившия ляв бек на “червените” Тончи Кукоч. Милсами елиминира Лудогорец в квалификациите за Шампионската лига през 2015 година, но това беше единственият им подобен проблясък на европейската сцена. Другите три тима също са доста под нивото на ЦСКА.
 
Левски едва ли може да има предпочитания за жребия, защото всички потенциални съперници са непретенциозни и “сините” ще са абсолютен фаворит срещу който и да е от тях. Чихура, Вадуц, Транс Нарва и Гандзасар не респектират нито с имена, нито с успехи. Все пак, Вадуц, който се подвизава във втора швейцарска дивизия, изглежда по-стойностен тим от другите, а и Левски вече е отпадал от тим от второто ниво на футбола в Швейцария (Люцерн през 1992 г. - б.р.) “Сините” могат да се изправят и срещ победителите от двойките Кевн Друидс - Тракай и Сант Жулия - Гзира.
 
Славия ще се опита да елиминира поне един съперник в евротурнирите за пръв път от доста време и шансовете изглеждат повече от добри. Носителят на Купата на България ще се изправи срещу един от следните тимове: Гленавон, Биркиркара, Клаксвик, Стярнан, Илвес Тампере или победителя от двойката Еуропа - Прищина. От тях само малтийският Биркиркара изглежда способен да затрудни “белите”.
 
От 15:00 часа ще бъде изтеглен жребият за втория предварителен кръг на турнира. Там сред потенциалните съперници на българските отбори са Бешикташ, Севиля, Лайпциг и Бърнли.