Георги Дерменджиев е човекът, избран да бъде първият треньор на Левски при задаващия се нов курс. Сините поемат в различна, непозната посока със задействаната поредна смяна на собствеността и ръководството. Началото на 2019 г. донесе назначаването на Павел Колев за изпълнителен директор на клуба, а два дни по-късно Дерменджиев замени Славиша Стоянович.

За 64-годишния специалист това е завръщане в българския футбол след напускането на Лудогорец. Дерменджиев имаше няколко периода начело на тима от Разград, но се раздели окончателно с тима на 10 август 2017 г. След кратък период в казахстанския Ордабаси той беше без работа и сега поема сините.

"Спряхме се на Георги Дерменджиев, защото той е един от най-добрите, ако не и най-успешният български треньор на клубно ниво през последните 10-15 години", каза Колев за избора.

Въпреки безспорните успехи, които Дерменджиев постигна, качествата му често са поставяни под въпрос. Основно заради това, че преди да води Лудогорец, треньорът не беше работил никъде като старши треньор. Друг аргумент за тезата е фактът, че в Разград Дерменджиев винаги е разполагал с най-добрите футболисти, осигуряващи голямо превъзходство срещу останалите в България.

Дерменджиев повтаря пътя на Стойчо Стоев, който след Лудогорец водеше Левски. Специалистът от София спечели играчите и феновете, но не успя да трансформира това в успехи на терена. Сега въпросът е може ли Дерменджиев да пренесе златните си дни от Лудогорец и при сините.

Сблъсък с реалността

Дерменджиев идва с репутацията на един от най-успешните български треньори за последните две десетилетия, както го представи Колев. Подобен ход в кариерата на специалиста е не само предизвикателство, но и риск.

"Левски искам да изглежда така, както е бил по-рано - силен отбор, конкурентоспособен отбор, който да радва тази претенциозна публика. Вие знаете, че Левски има най-много фенове, но те трябва да бъдат търпеливи в това отношение, защото един проект не се изгражда лесно. Те знаят назад във времето колко време няма титли", заяви новият треньор.

Той идва в период, в който Левски отстъпва игрово на намиращите се пред него Лудогорец и ЦСКА. Сините са на десет точки от първото място, с минимални шансове да се борят за титлата, а освен това отпаднаха и от Купата на България.

Голямата разлика за Дерменджиев от предишния му отбор ще бъде потенциалът, с който разполага. Докато в Разград той имаше 15-16 равностойни играчи с опит на международно ниво, Левски страда от конкуренция на ключови постове.

Дотук в кариерата си Дермеднжиев е доказал, че може да се справя с характери и да балансира в съблекалнята, но не е бил поставян в ситуация да изгражда отбор.

Предизвикателство ще е и представената цел Левски да изгради отбор, в основата на който да са основно българи.

Философията на Дерменджиев

През годините, прекарани в Лудогорец, Дерменджиев си заслужи име на треньор, който умее да извлича максимума от наличните футболисти. Под негово ръководство тимът от Разград играеше смесица от атрактивен и прагматичен футбол. Дерменджиев оставяше бразилците, предвождани от Марселиньо, да играят с фантазия и много импровизация.

Треньорът поставяше своите играчи на преден план, което му донесе и големи успехи начело на Лудогорец. Дерменджиев имаше и лукса да работи в Разград без голям медиен шум, но попада в съвсем различна обстановка на "Герена", каквато не му е била позната.

В едно от редките интервюта, в които говори за подхода си и начина на работа, Дерменджиев казва следното за себе си: "Много хора твърдят, че съм либерален, но аз държа играчите с невидимия камшик. Футболистите стават богати от рано и част от тях дори не могат да си контролират финансите. Затова трябва да им се дават правилни съвети".

Малко преди първото си освобождаване от Лудогорец, в момент, когато циркулираха слухове за това, че договорът му няма да бъде продължен, треньорът се определи за №1 на Балканите. "Аз изобщо не съм притеснен и няма какво да ме притесни. Направил съм достатъчно за този клуб и ще стисна ръката на всеки треньор на Балканите, който направи това, което съм направил аз".

Тези, които го познават по-добре, определят треньора като тих прагматик, който не обича конфликтите. За разлика от много наставници, минали през "Герена" в последните години, Дерменджиев обича да работи при ясно изградена йерархия, където от него се изисква единствено да тренира футболистите.

Дерменджиев е известен и със задълбочения начин, по който се готви за даден мач. По времето, когато работеше с Ивайло Петев в Лудогорец, той беше отговорен за разузнаването на съперниците и анализирането на силните и слабите страни. Подобна роля изпълняваше и преди това в Литекс.

От помощник до треньор

Противно на тенденцията в последните години футболистите много бързо да извървяват пътя от терена директно към треньорската позиция, Георги Дерменджиев дълго време чакаше шанс да поеме ролята на старши треньор. С изключение на кратки престои начело на Спартак (Пловдив) и Сливен роденият в Пловдив специалист, стана старши треньор на 59 години, когато пое Лудогорец.

Близо десет години Дерменджиев работеше в Литекс, а през 2011 г. беше привлечен от Ивайло Петев за негов помощник в началото на проекта Лудогорец. Дерменджиев беше неизменно до младия треньор в първите два сезона в Разград. С опита и спокойствието си той даваше баланс в екип с по-младия и експресивен Петев, който от своя страна изгради шампионския отбор.

След това с идването на Стойчо Стоев начело функциите на Дерменджиев бяха силно ограчени. Той продължи да бъде помощник, но вече след първи асистент на Стоев - Явор Вълчинов. Веднага след края на сезон 2013-14 Дерменджиев беше пратен да оглави новосформирания дублиращ тим, но се задържа на тази позиция за кратко. На 31 юли 2014 г. Стоев беше уволнен след равенство 0:0 с Партизан в Разград и ден по-късно Дерменджиев стана треньор.

На тази позиция специалистът завари опитен отбор с изграден състав и играчи със статут на звезди. Зад гърба си Марселиньо, Светослав Дяков, Козмин Моци и др. имаха три шампионски титли и няколко купи, както и стигане до осминафинал в Лига Европа. Дерменджиев обаче се оказа липсващата съставка, която помогна на тима да влезе в групите на Шампионската лига и да постигне безпрецедентни успехи – първа победа в групите на турнира, а през сезон 2016-17 ново влизане и дори излизане като трети в групата, което осигури мачове в елиминациите на Лига Европа напролет.

Избор, който поставя въпроси

"Договорът му е за срок от шест месеца с опция за удължаване с две години", обяви Левски за новия си треньор.

Срокът на договора, който е подписва Дерменджиев е основният въпрос, който се повдига след назначаването. С визитката, която притежава специалистът, той може да претендира за дългосрочен контракт, който да му дава и някакви гаранции за бъдещето. Ситуацията при Дерменджиев и Левски обаче не е такава.

Всичко това се случва в период, когато упорито се говори, че в следващите шест месеца Левски ще бъде в нещо като изпитателен срок - анонсираните нови собственици ще провеждат одит. Във въздуха остава да витае името на Станимир Стоилов, за когото се твърди, че може да поеме Левски от лятото и да осъществи дългоочакваното си завръщане на "Герена". Специалистът, който за последно водеше Казахстан, е близък с новия директор Павел Колев.

Ситуацията в Левски крие повече рискове за Дерменджиев, отколкото за Левски. Треньорът може да извлече много възможности, ако отборът покаже добра игра, изпревари ЦСКА и се представи силно в дербитата в плейофите. Също така обаче евентуално лошо представяне и невъзможност да се изгради добър състав през пролетта, ще бъде минус в биографията на Дерменджиев.

Той има какво да доказва, след като дотук не е работил в друг топ отбор, а при евентуален провал с Левски имиджът му може да пострада.

 

Материал на "Дневник"