Левски постигна класическа победа с 3:0 над Славия в двубой от 24-ия кръг на Първа лига, игран на стадион "Васил Левски".

Срещата започна с химна на България по случай 141-вата годишнина от подписването на Санстефанския мирен договор. Феновете на двата тима пък развяха множество трибагреници. "Сините" поведоха още в началото на мача, благодарение на Станислав Костов, който отбеляза 17-ия си гол в първенството, изравнявайки се по брой попадения с нападателя на Лудогорец Клаудиу Кешерю.

Двубоят бе белязан и с няколко много спорни отсъждания на съдията Станислав Тодоров, който си затвори очите в 12-ата минута, когато Нуно Рейш повали в наказателното поле Цветелин Чунчуков. В края на първото полувреме 26-кратните шампиони увеличиха преднината си след гол на Жерсон Кабрал (40'). 

През втората част Давиде Мариани (55') оформи класиката в срещата с гол-красавец, а малко след това Паулиньо не успя да направи резултата разгромен, след като изпусна дузпа.

Така Левски вече е с актив от 51 точки в класирането, колкото има и ЦСКА. Двата отбора са на 4 пункта от лидера Лудогорец. Славия пък е на 8-ото място с 30 точки.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/8bv-KWV0m5M" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Изненадващо, домакините започнаха офанзивно настроени и в 3-ата минута създадоха проблеми на "синята" отбрана. Радослав Кирилов пусна успореден на голлинията пас към Цветелин Чунчуков, но Нуно Рейш внимаваше и изби в последния момент. 

Това обаче не смути гостите и те поведоха в резултата само минута по-късно. Центрирана от Давиде Мариани топка попадна в краката на Жерсон Кабрал, който се опита да стреля, но подаде към Станислав Костов. На празна врата нападателят нямаше никакви проблеми и реализира 17-ия си гол в Първа лига. 

Последваха няколко нервни минути заради спорни съдийски отсъждания в ущърб на "белите". Най-драматичната ситуация бе когато Чунчуков получи подаване на скорост и падна в пеналтерията след сблъсък с Рейш. Главният съдия Станислав Тодоров обаче не отсъди дузпа.

В 19-ата минута Паулиньо пропусна добра възможност. Бразилецът проби отляво и нанесе мощен шут по земя към близкия ъгъл на Антониос Стергиакис. Топката обаче се удари в гредата.

В следващите минути домакините стояха по-добре на терена, но трудно стигаха до опасности. В 30-ата минута Славчо Шоколаров шутира от средна дистанция. Топката тупна коварно пред Николай Михайлов, но вратарят внимаваше и изби.

В 40-ата минута Левски удвои преднината. Жерсон Кабрал направи пробив в стила на холандската звезда на Байерн Мюнхен Ариен Робен. Крилото на "сините" проби отдясно, финтира Димитър Велковски и отправи плътен изстрел по земя, пращайки топката във вратата за 0:2. При този резултат приключи и първото полувреме.

През втората част футболистите на Славия се втурнаха в опити да се върнат в срещата. В 47-ата минута Радослав Кирилов пробва остро подаване за Цветелин Чунчуков. Топката обаче се оказа прекалено силна за нападателя.

В 53-ата минута Отлична възможност пред Славия след изпълнение на корнер. Михайлов излезе неразчетено, но Милен Гамаков не успя да се възползва от това, след като прати топката над вратата.

В 55-ата минута резултатът стана класически. Давиде Мариани получи отпката и пробва късмета си с мощна тупалка по диагонала извън наказателното поле. Топката преодоля Стергиакис, чукна се в гредата и влезе във вратата - 0:3. 

Минута по-късно можеше да се стигне до разгром. Станислав Костов беше в много изгодна ситуация, но в решителния миг предпочете да стреля, вместо да пусне към непокрития Жерсон Кабрал. Стергиакис не позволи да се стигне до нов гол с прекрасна намеса.

В 59-ата минута футболистите получиха правото да изпълнят дузпа, след като Милош Цветкович бе препънат от Милен Гамаков в наказателното поле. Паулиньо се нагърби с отговорността, но пропусна след страхотна изява на Стергиакис. 

В 66-ата минута Михайлов също блесна с добро спасяване. Вратарят на Левски успя да избие директен изстрел от пряк свободен удар.
Славия - Левски 0:3

Голмайстори: Станислав Костов (4'), Жерсон Кабрал (40') Давиде Мариани (55')

Славия: Стергиакис, Станисавлевич, Велковски, Гамаков, Марем, Шоколаров (Иванов 81'), Карабельов, Ашковски (Узунов 56'), Тасевски (Кръстев 70'), Чунчуков, Кирилов
Треньор: Златомир Загорчич

Левски: Михайлов, Цветкович, Яблонски, Рейш, Нганиони, Тиам (Юруков 90+1'), Райнов, Мариани (Белмонт 78'), Кабрал (Иванов 86'), Паулиньо, Костов
Треньор: Георги Дерменджиев

София, стадион "Васил Левски"
Съдия: Станислав Тодоров
Жълти картони: Станисавлевич, Марем, (Славия); Паулиньо (Левски)
Червен картон: Станисавлевич (Славия)