Левски постигна драматична победа с 3:1 като гост над Ботев Пловдив в мач от 32-ия кръг на Първа лига, игран в "Коматево".

С успеха "сините" събраха 62 точки и се бетонираха на 3-то място, което дава право на участие на бараж за Лига Европа. От своя срана "канарчетата" заемат 5-та позиция с 50 т.

Вижте пълното класиране в Първа лига 

Гостите поведоха в 20-ата минута, когато Станислав Костов беше точен от дузпа. След почивката Тодор Неделев изравни, а Левски стигна до успеха с голове на Станислав Иванов и Валери Божинов в последните минути на сблъсъка. 


Левски започна мача по-добре и още в началото два удара на Станислав Костов бяха блокирани от защитници на Ботев. После Паулиньо проби по фланга и голмайсторът на "сините" засече от воле, но над вратата. Ботев създаде първа опасност след малко повече от четвърт час игра. Васил Шопов получи, но шутът му беше безкрайно неточен.

В ответната атака Иван Горанов и Паулиньо взаимодействаха отлично по крилото. Националът се справи с Кристиан Димитров и намери кариоката, който потърси горния ъгъл, но мерникът му изневери. 120 секунди по-късно логичното се случи и Левски поведе. Кристиан Добрев спъна Живко Миланов с двата крака в наказателното поле и главният съдия Георги Кабаков без да се замисля посочи бялата точка.

Зад топката застана Костов, стрелецът потърси долния десен ъгъл. Даниел Кайзер се хвърли в същата посока, но сантиметри не му достигнаха да хване топката и тя влетя във вратата му за 1:0! "Канарчетата" можеха да изравнят след малко повече от половин час игра. Тодор Неделев се справи с Горанов и Нуно Рейш, центрира, но Феребори Доре не успя да засече с глава.

В края на полувремето пловдивчани имаха претенции за дузпа, след като Добрев беше избутан от Деян Иванов, но Кабаков остана безмълвен. След почивката интересните моменти бяха малко, въпреки че Ботев започна да диктува събитията на терена. В 57-ата минута резервата Антон Карачанаков центрира, Рейш увисна и Неделев засече от воле, но ударът беше блокиран. После той пробва далечен шут, но Николай Михайлов улови.

Десет минути по-късно вече нямаше какво да помогне на Левски. Неделев отново беше под светлината на прожекторите, премина като на парад през Рейш и Иванов, след което с хубав изстрел изравни - 1:1! Левски можеше да възстанови преднината си в 71-ата минута. Валери Божинов изведе Паулиньо, който отправи истински снаряд, но Кайзер изби.

По-късно Неделев получи добра възможност да направи пълен обрат от един от специалитетите му - фаул, но уцели стената. Звездата на Ботев продължи да тормози Левски и в 81-ата минута намери Карачанаков. Бившия футболист на ЦСКА шутира от границата на наказателното поле, но в аут.

Така се стигна до 87-ата минута, когато "сините" отново поведоха. Хали Тиам пусна пас в коридор, който отбраната на Ботев не разгада. Спринтиращият Станислав Иванов стигна до топката и с прецизен изстрел вкара за 2:1 за Левски! Крайното 3:1 оформи Валери Божинов в 89-ата минута. Паулиньо преодоля двама съперници и подаде към нападателя, който нямаше как да сбърка пред опразнената врата! 

Ботев - Левски 1:3 

Голмайстори: 0:1 Костов (20-д), 1:1 Неделев (68), 1:2 Ст. Иванов (87), 1:3 Божинов (89)

Ботев: Даниел Кайзер; Филип Филипов, Кристиян Димитров, Димитър Пиргов, Лазар Марин; Радослав Терзиев, Лъчезар Балтанов; Васил Шопов (46-Карачанаков), Тодор Неделев, Кристиян Добрев (82-Динев); Феребори Доре
Треньор: Николай Киров

Левски: Николай Михайлов; Живко Миланов, Деян Иванов (69-Мариани), Нуно Рейш, Иван Горанов; Кали Тиам, Илия Юруков (82-М. Петков); Станислав Иванов, Мартин Райнов, Паулиньо; Станислав Костов (65-Божинов)
Треньор: Георги Тодоров

Пловдив, ст.: "Комаево"
Съдия: Георги Кабаков
Жълти картони: Пиргов (Ботев); Тиам, Мариани (Левски)