Собственикът на “Нове холдинг“ и финансов благодетел на Левски Васил Божков е обвиняем по 7 обвинения и е обявен за общодържавно и международно издирване, защото е напуснал границите на страната. Това съобщи главният прокурор Иван Гешев. Той призна, че не може да даде подробности около случая.

"Нашата работа е, когато констатираме нарушения, да повдигнем обвинения и да изправим конкретните извършители пред българския съд. Ще положим всички усилия той да бъде доведен пред българския съд, той е поредният олигарх, който бяга от България“, каза Гешев, цитиран от Dnes.bg.

По думите му прокуратурата не знае къде точно се намира Божков. Той увери, че прокуратурата и главният прокурор не влизат в лични битки, а такива действия прокуратурата предприема спрямо всички лица.

"Нямаме никакви притеснения да ангажираме наказателна отговорност, когато са налице доказателства спрямо всяко едно лице в България, без да има значение каква позиция заема“, коментира още Гешев.

Той беше категоричен, че докато е главен прокурор,  държавното обвинение "ще направи всичко необходимо, което не е свършено много време".

"Искаме този криминален преход да свърши. Не може плюсовете да са само за едни - за богатите, време е всеки да плати цената за това, което прави. Ние не преследваме само богати хора, но всеки трябва да си спазва задълженията. Не може да дължиш 555 млн. лева от лотарийни игри за една година на държавата - това са 100 лева към всяка пенсия“, отсече Гешев.

Заедно с Божков органите на реда търсят и дясната му ръка Георги Попов, който държи 87% от акциите на ФК "Левски" и е акционер в "Националната лотария".

Преди часове Васил Божков не пожела да уточни къде се намира, но увери, че е на разположение да се отзове, ако бъде призован от прокуратура. "Не се крия", категоричен беше бизнесменът.

По-рано днес Спецпрокуратурата и полицията влязоха в офисите на холдинга му, както и в кабинетите на "Националната лотария" и в Комисията по хазарта, откъдето бяха отведени служители.