Славия победи с 2:1 Левски в най-старото столично дерби от 23-ия кръг на efbet Лига, което се игра на стадион "Георги Аспарухов".

"Белите" се наложиха напълно заслужено, а успехът им можеше да е много по-убедителен, тъй като почти всяка тяхна атака създаваше сериозна опасност.

В герой се превърна завърналият се Ивайло Димитров. Юношата на ЦСКА вкара и двата гола, а между тях Найджъл Робърта изравни за 1:1.

Вижте класирането в efbet Лига

Така Славия продължава с победния си рейд през пролетта и записа трети пореден успех. Левски пък още не е печелил след подновяването на първенството и допусна първа загуба.  


Петър Хубчев прекрои защитата си заради наказанията на Холмар Ейолфсон, Янис Каргас и Иван Горанов. Това наложи невъзстановеният Живко Миланов да стартира отляво на отбраната, отдясно действа Деян Лозев. Мартин Райнов игра до Нуно Рейш и българинът беше със специална маска, защото претърпя операция за счупен нос.

Атаката на Славия поведе завърналият се Ивайло Димитров, който замени Цветелин Чунчуков. Последният също е с травма и ще отсъства поне две седмици. На вратата пък застана  Антониос Стергиакис.

Левски започна мача по-добре и още в 5-ата минута Паулиньо се справи с Христо Попадийн, но последвалият му пас към точката за дузпата не намери никого. 120 секунди по-късно Славия поведе.

Младият Филип Кръстев пусна пас като по учебник по земя. С него той разцепи защитата на Левски, Ивайло Димитров се измъкна с милиметри от засадата и изскочи сам срещу Милан Миятович. И нападателят с лек удар по земя преодоля вратаря за 1:0!

Под бурните песни на феновете си, Левски веднага се хвърли в атака да изравнява, но вместо това за малко да инкасира второ попадение във вратата си след нова контра. Емил Стоев проби до аутлинията и върна назад към връхлитащия Димитров. Той елегантно финтира Живко Миланов и стреля, но в главата на Миятович.

В 17-ата минута Левски получи нова лоша новина, след като Паулиньо беше принудително сменен от Дени Алар. Бразилецът веднага беше откаран в болница.

В 25-ата минута Славия пропиля нова чудесна възможност за гол. Галин Иванов се подигра с Деян Лозев, който падна на земята след финт. Националът стреля от малък ъгъл, но Миятович изби. Топката попадна в Кръстев, който пропусна да се разпише от чиста позиция. 

Мачът продължи да бъде много интересен и Левски отговори в следващата атака, когато Дени Алар засече, но Петър Патев с чудесен шпагат изби в корнер. Австрийският нападател центрира перфектно от флагчето, Найджъл Робърта се измъкна и с глава матира Антониос Стергиакис за 1:1!

В 41-ата минута Славия изпусна нов великолепен шанс за гол. При поредна изящна контра, двама защитници на Левски останаха срещу трима противници. "Белите" нападатели разиграха отлично и Кръстев завърши с удар по земя. Миятович обаче скъси ъгъла и изби. До края на полувремето гостите организираха нова бърза атака, която завърши с лек шут на Патев.

Второто полувреме започна, както премина и първото – с опасности пред вратата на Левски. В 50-ата минута Димитров засече мощно и гредата спаси Миятович. После Славия имаше претенции за дузпа, но главният съдия Волен Чинков остана безмълвен.

В 54-ата минута логичното се случи и "белите" отново поведоха. Иванов за пореден път се справи с Лозев по фланга и центрира успоредно на голлинията. Там Димитров беше оставен непокрит, Миятович не успя да го спре и нападателят вкара втория си гол в мача за 2:1!

После Миятович на няколко пъти напусна наказателното си поле рисковано и това едва не доведе до трето попадение за гостите, които правиха каквото си поискат с неадекватната защита на Левски. 

В 88-ата минута Алар беше изгонен с директен червен картон за груб фаул. Така в трета поредна среща "сините" завършиха в намален състав. До края не падна нов гол и "белите" спечелиха напълно заслужено.

Левски – Славия 1:2

Голмайстори: 0:1 Димитров (7), 1:1 Робърта (28), 1:2 Димитров (54)

Левски: 1. Mилан Миятович, 20. Живко Миланов, 70. Мартин Райнов, 22. Нуно Рейш, 26. Деян Лозев, 23. Кали Тиам, 40. Стайн Спирингс, 7. Паулиньо (17-Алар), 10. Франко Мазурек, 17. Найджъл Робърта (55-Мохамед), 29. Станислав Костов (63-Ст. Иванов)
Треньор: Петър Хубчев

Славия: 32. Антонис Стегиакис, 4. Петър Патев (51-Филипов), 23. Емил Виячки, 55. Андреа Христов, 83. Христо Попадийн, 38. Милен Гамаков, 10. Янис Карабельов, 20 Филип Кръстев (81-Йомов), 71. Емил Стоев, 33. Галин Иванов, 14. Ивайло Димитров (90-Кръстев)
Треньор: Златомир Загорчич

София, ст.: "Георги Аспарухов"
Съдия: Волен Чинков
Жълти картони: Райнов, Лозев, Робърта, Тиам (Левски); Патев, Иванов, Христов, Вълчев (Славия)