Абел Анисе почти може да се смята за ново попълнение на Лудогорец. Халфът от Мадагаскар получи тежка контузия на 6 април 2018 година в дербито с ЦСКА-София. Той скъса кръстни връзки, бе опериран в Барселона, а след това започна почти от нулата, за да се завърне след Нова година в отбора.

Анисе вече играе и ще се бори да си върне титулярното място, което изглеждаше запазено за него миналата пролет, но сега това не е даденост. Ето какво е състоянието на духа на футболиста, който говори пред „Меридиан мач”.

- Абел, как се чувстваш след толкова време далеч от терените?
- 8 месеца бях извън игра. Това е най-тежката контузия в цялата ми кариера до момента. Беше много тежко, много гадно. В крайна сметка обаче приемам, че това е част от моя занаят. Не свалих ръце, не престанах да се боря. Знаех, че единственото, което трябва да направя, е да работя много - много повече от преди. Така, малко по малко, започнах да се връщам към нормалното си състояние.

- Имаше ли момент на отчаяние?
- Разбира се. В началото не знаех какво ми се случва. Скъсаните кръстни връзки са кошмар за всеки футболист - най-лошото нещо, което може да ти се случи. Бях много разочарован. Не знам, ако семейството ми не беше до мен, дали щях да се справя. Трябваше да тренирам почти непрекъснато във фитнеса. Моите двама братя бяха неотлъчно до мен в залата. Лудогорец направи максималното за мен и за най-бързото ми и добро възстановяване. Сега остава да се върна в игра и да помогна на отбора да постигне целите си.

- Даваш ли си сметка, че в момента в Лудогорец сте седем футболисти на твоята позиция - Светослав Дяков, Густаво Кампаняро, Яцек Гуралски, Лукас Саша, Мей Махлангу, Серкан Юсеин и ти. Не те ли плаши тази жестока конкуренция?
- Точно затова Лудогорец е голям клуб - защото може да си позволи да има 7 добри футболисти на една позиция. Така са преценили от ръководството и така са направили. Аз като футболист мога само да го приема и да докажа, че могат да разчитат на мен. Знам, че не стартирам от най-добрата позиция - бях контузен много дълго време. Но имам време и търпение. Важно е да намеря отново моите усещания в играта, моите силни страни. Не се оплаквам, ще се боря и вярвам, че ще се справя.

- Какво е мнението ти за треньора Антони Здравков, с когото ще работиш?
- Добър специалист е, а и много симпатичен като човек. Неговият стил е да говори лично с всеки един от футболистите. Винаги можеш да го потърсиш и той се отзовава - готов е да те изслуша и да ти помогне. Но Лудогорец е голямо семейство и точно това прави силата ни.

- Съжаляваш ли, че не успя да работиш с Пауло Аутуори, който вече си тръгна?
- Разбира се и дори му го казах лично. Говорихме си преди да напусне и му признах, че съм малко разочарован. Искаше ми се да работя с Аутуори, да му бъда от полза, да извървим този път заедно. Но така е във футбола, никои не знае къде и как ще бъде утре или след няколко месеца.

- Наскоро качи в социалните мрежи твоя снимка с големия бразилски футболист Робиньо. Как се срещна с него?
- Той е футболист на Истанбул ББ, съотборник е с бившия играч на Лудогорец Жуниор Кайсара. Те бяха настанени в съседния до нас хотел в Белек. Първоначално се бяхме разбрали с Кайсара да минем да го видим в хотела, а там се засякохме с Робиньо. Използвахме случая да поговорим, а накрая и да се снимаме с него. Сигурен съм, че всеки го познава. Робиньо е минал през най-голямата слава, но е имал и много трудни моменти. Въпреки това обаче е много позитивен човек - не спира да говори, да се шегува.

- Лудогорец е седемкратен шампион поред, задава ли се 8-ма титла?
- Разбира се, вярваме в това. Това е основната ни цел през сезона. Мисля, че осмата титла е много близо, а след нея ще се фокусираме върху деветата. Преднината от 6 точки пред ЦСКА не е толкова голяма, но все пак ни дава предимство. Представянето на ЦСКА също е впечатляващо, но всичко е в нашите ръце. Работим много сериозно по време на стажа в Турция. Готвим се за първия мач срещу Верея. Трябва да приемем всички съперници много сериозно.

- Спомена ЦСКА - ще се изправите срещу „червените" и в турнира за Купата на България. Кой е фаворит в този мач?
- Директните сблъсъци са съвсем различни, те не приличат на мачовете от първенство, нито на тези от евротурнирите. Преди мача шансовете със сигурност са 50 на 50. Много е важно какво ще бъде физическото и психическото състояние на двата отбора преди мача. Единственото сигурно нещо е, че мачът ще се реши от много малки детайли.

- Преди време беше пред трансфер във френския Нант. Мислиш ли отново за кариера в чужбина?
- Не, за момента за мен е важно само да се върна на терена, да възвърна самочувствието си, да намеря най-добрата си форма.