С късен гол на Джак Уилшър Арсенал победи Суонзи с 1:0 в преиграването от 3-я кръг за турнира за купата на Англия, играно на стадион "Емиратс" и се класира напред в турнира.

Халфът на "артилеристите" се разписа със силен удар извън наказателното поле пет минути преди края.

Преди това двата тима изиграха безинтересно и равностойно първо полувреме. След почивката обаче Арсенал вдигна рязко оборотите и направо смаза съперника си.

Домакините имаха близо десетина чисти възможности, но или пропускаха, или Ворм спасяваше отбора си. На два пъти топката бе изчиствана от защитници на голлинията.

Все пак накрая логичното се случи и така тимът на Венгер запазва шансове да се бори за поне един трофей през този сезон.


Арсенал започна по-активно мача и в 5-та минута Оливие Жиру получи подаване в наказателното поле, но от странична позиция не успя да насочи точно топката.

Постепенно Суонзи изравни играта и подобно на първия мач между двата отбора дори имаше малко повече притежание на топката. В 15-та минута Нейтън Дайър излезе на стрелкова позиция, но се забави с миг и това позволи на Томас Вермаелен да блокира удара му.

На другия край на терена Джак Уилшър проби и поднесе топката за удар към Абу Диаби, но и той уцели тялото на защитник от удобна позиция.

В средата на полувремето центриране от корнер пред вратата на Суонзи бе изчистено на пътя на Франсес Коклен и той отправи топовен удар, но право в обятията на Ворм.

В 25-та минута Суонзи бе на сантиметри от гола. След центриране в пеналта бившият играч на Арсенал Кайл Бартли стреля с глава и топката се удари в сглобката на гредите.

В 39-та минута след нов настойчив пробив на Уилшър топката бе изчистена на пътя на Тио Уолкът, който бе на отлична позиция, но ударът му бе спасен от Ворм.

В дадената от съдията една минута допълнително време Арсенал имаше стопроцентово положение. След центриране от фаул топката не бе изчистена и попадна в непокрития на пет метра пред вратата Вермаелен, но той стреля право във вратаря.

Три минути след почивката Арсенал имаше ново чисто положение. Уолкът получи извеждащ пас от Диаби и надбяга последния защитник. В наказателното поле обаче бе бутнат леко в гръб, загуби равновесие и копващият му удар над вратаря мина покрай вратата. Уолкът веднага протестира към съдията за дузпа, но Марк Клатенбърг отказа да посочи бялата точка.

В следващата атака Касорла нанесе опасен удар от границата на наказателното поле, но топката профуча над напречната греда.

Арсенал продължи да е по-активен и в 58-та минута Оливие Жиру отклони с глава центриране от корнер, но топката премина на сантиметри от страничната греда.

В 61-та минута Коклен отне топката в центъра на терена и Уилшър излезе на отлична позиция, но след лек рикошет топката премина покрай вратата. След получилия се корнер стана истинско меле пред вратата на Суонзи, Уилшър финтира технично съперник пред вратарското поле и стреля. Ворм спаси удара му, но Тио Уолкът стигна топката и направи добавка от три метра, но уцели застаналия на голлнията Греъм.

След получилия се нов корнер Жиру стреля с глава и Ворм бе безпомощен, но този път Леон Бритън изчисти от голлинията.

При поредната атака на Арсенал Оливие Жиру отправи силен удар със завъртане от границата на пеналта и  Ворм спаси. При ситуацията французинът можеше да потърси непокрития встрани Уолкът.

Малко след това Уолкът получи подаване по лявото крило и добре финтира Чико в наказателното поле, но след това диагоналният му удар мина покрай вратата.

Натискът на "артилеристите" бе толкова мощен, че дори намиращия се в лоша форма напоследък Саня имаше възможност да финтира съперник около ъгъла на наказателното поле и да отправи силен удар, който профуча над вратата.

В 73-та минута Уилшър отправи поредният силен удар от границата на пеналта и Ворм едва успя да боксира.

Пет минути по-късно след атака през центъра на терена топката топката падна на волето на Оливие Жиру на десетина метра пред вратата. Той обаче не стреля достатъчно плътно и това позволи на Ворм да спаси.

Едва в 80-та минута бе първият удар на Суонзи за втората част - дело на резервата Ки от 25 метра, но Шчесни изби в корнер. След центрирането Чико стреля с глава отстрани на вратата.

Арсенал обаче продължи да е по-активният отбор и в ответната атака центриране на Саня сложи топката на главата на Тио Уолкът на два метра пред вратата. Той обаче не успя да засече, а след това топката се удари във втората греда и дойде в ръцете на Ворм.

В 84-та минута Вермаелен намери Уолкът непокрит в наказателното поле, но ударът на нападателя от упор попадна право в ръцете на Ворм. Минута по-късно след центриране от корнер стана суматоха в пеналта на Суонзи и Жиру стреля силно от десетина метра, но уцели застаналия пред голлинията Уилшър.

Превъзходството на Арсенал обаче бе смазващо и пет минути преди края логичното се случи и "артилеристите" откриха резултата. Жиру получи подаване пред наказателното поле и с едно докосване поднесе на Уилшър, който нанесе плътен удар от границата на наказателното поле и заби топката до гредата.

Арсенал - Суонзи 1:0

1:0 Уилшър 86


Арсенал: Шчесни, Гибс, Вермаелен, Мертезакер, Саня, Коклен, Диаби (82 Рамзи), Уилшър, Касорла, Уолкът, Жиру

Суонзи: Ворм, Бартли, Чико, Тиендали, Бритън, Дайър, Рътлидж, Де Гузман (60 Ки), Агистиен (59 Пабло), Ричардс, Греъм (71 Мичу)