Челси - Байерн Мюнхен, първи осминафинален мач на Шампионската лига. Стадион "Стамфорд бридж", 22.00 часа българско време.


Вероятни състави:

Челси: Кабайеро, Рюдигер, Кристенсен, Аспиликуета, Джеймс, Алонсо, Жоржиньо, Маунт, Ковачич, Вилиан, Жиру
Контузени: Канте, Пулишич, Хъдсън-Одой
 

Байерн Мюнхен: Нойер, Боатенг, Алаба, Павар, Дейвис, Кимих, Тиаго, Мюлер, Коман, Гнабри, Левандовски
Контузени: Зюле, Перишич, Мартинес
 


Прогноза на Gol.bg:

Близо осем години след драматичния финал на Шампионската лига в Мюнхен двата тима отново ще мерят сили в турнира на богатите. Тогава Челси причини навярно най-голямата болка в историята на баварците, побеждавайки ги насред "Алианц Арена" в мач, който минаваше под диктовката на домакините, но купата отлетя за Лондон.

Моментното състояние на днешните съперници накланя сериозно везните в полза на Байерн, който разполага с много по-опитен състав и невероятна огнева мощ. Роберт Левандовски е голмайсторът на надпреварата с 10 гола, а като цяло баварците нанизаха 24 попадения в груповата фаза.

Пълният актив от 18 точки и головата разлика (+19) означаваше, че Байерн е най-силният отбор в историята, когато се гледат показателите в груповата фаза. Тимът спечели групата си за 16 пъти, а това е нещо, което е правено по-често само от Барселона (21 пъти).

В исторически план това съперничество е доста постно, защото двата отбора играха един срещу друг на четвъртфиналите в турнира през 2005 година и "сините" спечелиха с обща голова разлика 6:5. Байерн донякъде си върна на този опонент в мача за суперкупата на Европа през 2013 година, когато би с дузпи. Така балансът е по една победа и две равенства (в редовното време).

Байерн е истинска сила навън, защото не загуби нито едно от последните си 12 гостувания в Шампионската лига, изковавайки цели 9 победи, за да постави клубен рекорд. Само Манчестър Юнайтед (16 поредни гостувания без загуба) и Аякс (14 поредни гостувания без загуба) имат по-дълги серии в турнира.

Челси обаче обича да играе срещу германци в евротурнирите, защото но свой терен няма загуба в 9 мача срещу отбори от Бундеслигата. Победите за този период от време са 6 - колкото и "сухите мрежи". Балансът на отбора на елиминации на този етап от турнира е 8 успеха и пет отпадания.

Момчетата на Франк Лампард надвиха Тотнъм през уикенда, но като цяло имат само четири победи в последните 12 кръга на Висшата лига, докато възпитаниците на Ханзи Флик не спечелиха само един от последните си 11 официални двубоя и определено са под пара.

И в двата лагера имат причини да бъдат притеснени, защото Челси отпада неизменно на осминафиналите в предходните си три участия в ШЛ. Това се случи и на мюнхенци през миналия сезон срещу бъдещия пъвнеце Ливърпул, като това беше най-ранното отпадане на Байерн от 2011 година насам.

Балансът на баварците срещу английски отбори на елиминации е 10 успеха и шест отпадания, като преди отпадането от Ливърпул германският колос беше в серия от пет поредни класирания. Внимание: Байерн спечели само два от последните шест сблъсъка на Острова с англичани, но и двата мача бяха в Лондон (7:2 над Тотнъм и 5:1 над Арсенал).

Очакванията ни са за изключително равностоен мач без победител, тъй като домакинското предимство и историята на това съперничеството би трябвало да имат сериозна тежест, уравновесявайки силите.


Резултат: Челси - Байерн Мюнхен 2:2