Още по темата

 

Доминацията на Манчестър Сити в английската Висша Лига бе толкова завършено през този сезон, че стигна чак до финала на последната среща.

В 94-ата минута в неделя, при резултат 0-0 нападателят Габриел Жезус спринтира към полето на Саутхемптън и умело прокара топката над вратаря, за да подпечата победата с 1: 0. Звукът от последната свирка се изгуби сред на празненствата на Сити.

Още по темата

 

Отборът не се нуждаеше особено от победата, тъй като титлата беше спечелена още преди няколко седмици. Но голът в последната секунда даде на този зашеметяващ, абсурден, рекорден сезон един достоен завършек: с него Сити стана първият клуб в английската история, който печели 100 точки.

Още по темата

 

Това е толкова зашеметяващо постижение, че никой не беше сигурен, че е възможно да се постигне дори в хиперконкурентната Висша лига. Дори мениджърът на Сити Пеп Гуардиола изпитваше недоверие, пише The Wall Street Journal.

Тридесет и две победи, четири равенства, две поражения в сезон с 38 мача.

„100 точки“, каза Гуардиола и поклати глава. „Все още не мога да повярвам. Висшата лига, 100 точки“.

Но това е само черешката на тортата. Списъкът с подобрени рекорди на Сити през този сезон е доста дълъг:  от най-много голове в историята на Висшата лига (106) до най-дългата серия с победи (18 мача) и най-голямата разлика с втория в класирането (19 точки). На всичкото отгоре те го направиха със стил. Атакуващият футбол на Сити, ориентиран към притежание на топката, предефинира това, което беше възможно в грубата и амбициозна игра на английското първенство.

Така че преди още да започне защитата на титлата през следващия сезон, остава въпросът: този отбор на Сити ли е най-великият в историята на Висшата лига?

Отговор на този въпрос може да намерите в материала на investor.bg.