Доминацията на Манчестър Сити в английската Висша Лига бе толкова завършено през този сезон, че стигна чак до финала на последната среща.

В 94-ата минута в неделя, при резултат 0-0 нападателят Габриел Жезус спринтира към полето на Саутхемптън и умело прокара топката над вратаря, за да подпечата победата с 1: 0. Звукът от последната свирка се изгуби сред на празненствата на Сити.

Отборът не се нуждаеше особено от победата, тъй като титлата беше спечелена още преди няколко седмици. Но голът в последната секунда даде на този зашеметяващ, абсурден, рекорден сезон един достоен завършек: с него Сити стана първият клуб в английската история, който печели 100 точки.

Това е толкова зашеметяващо постижение, че никой не беше сигурен, че е възможно да се постигне дори в хиперконкурентната Висша лига. Дори мениджърът на Сити Пеп Гуардиола изпитваше недоверие, пише The Wall Street Journal.

Тридесет и две победи, четири равенства, две поражения в сезон с 38 мача.

„100 точки“, каза Гуардиола и поклати глава. „Все още не мога да повярвам. Висшата лига, 100 точки“.

Но това е само черешката на тортата. Списъкът с подобрени рекорди на Сити през този сезон е доста дълъг:  от най-много голове в историята на Висшата лига (106) до най-дългата серия с победи (18 мача) и най-голямата разлика с втория в класирането (19 точки). На всичкото отгоре те го направиха със стил. Атакуващият футбол на Сити, ориентиран към притежание на топката, предефинира това, което беше възможно в грубата и амбициозна игра на английското първенство.

Така че преди още да започне защитата на титлата през следващия сезон, остава въпросът: този отбор на Сити ли е най-великият в историята на Висшата лига?

Отговор на този въпрос може да намерите в материала на investor.bg.