Манчестър Сити се поизмъчи, но не допусна изненада и се класира за 1/4финалите в турнира за ФА Къп, след като победи с 4:1 при гостуването си на четвъртодивизионния Нюпорт. 

Гражданите може би подцениха малко съперника и не успяха да се разпишат до почивката, но след това нещата си дойдоха на мястото и класата на шампионите направи разликата, въпреки че при 2:1 в края все още нищо не бе сигурно, но все пак хората на Пеп Гуардиола логично спечелиха. 

Пеп Гуардиола очаквано направи размествания в състава си, който обаче въпреки това изглеждаше изключително силен. Зинченко, Фодън и Данило стартираха, а Серхио Агуеро изобщо не бе в групата. На пейката останаха Стърлинг, Де Бройне, Лапорт и Уокър. 

Теренът бе доста тежък, но това не изглеждаше да създава проблеми на Гражданите, които опитаха няколко центрирания, но защитата на домакините се справи. 

В 8-ата минута Риад Марез бе изведен отдясно в наказателното поле и стреля остро от малък ъгъл, но вратарят на Нюпорт изби с крак, а получилия се корнер не донесе нищо. Фаворитът обаче започваше да взима предимство, най-вече по фланговете. 

В 14-ата минута обаче, сензацията се размина на косъм. Гостите не се справиха с един силен тъч, топката се насочи към далечната греда, където Бейкинсън се оказа свободен и стреля с глава, но Едерсон със страхотен плонж успя да избие. 

В следващите минути Ман Сити не успя да създаде чисти положения и Пеп Гуардиола не изглеждаше никак доволен. Домакините пък трупаха самочувствие и Лабади опита късмета си, но над вратата. 

Марез отговори за Сити, но вратарят Дей успя да се справи с удара му. Домакините обаче продължаваха да играят добре и да не допускат сериозен натиск към пред вратата си, както и чисти положения. 

Все пак в 35-ата минута Сити бе близо до гол. Лерой Сане се оказа сам срещу вратаря при една ситуация, прехвърли го, но топката уцели гредата. Малко преди почивката О’Брайън блокира самоотвержено изстрел на Сане, макар че повторенията показаха, че го прави с ръка и това бе сериозен късмет за Нюпорт. В крайна сметка почивката дойде при 0:0. 

Скоро след паузата обаче, логичното се случи. Жезус проби отляво и пусна към Сане, който стреля, топката удари вратаря в лицето и след това спря в мрежата – 1:0 за Сити.  

Няколко минути по-късно Данило удари греда след двойно подаване с Жезус. Гражданите вече имаха контрол върху мача и в 75-ата минута Фил Фодън отне една топка в център, напредна и вкара с прецизен изстрел за 2:0. 

Интригата обаче неочаквано се върна, когато в 88-ата минута Амънд върна един гол при едно разбъркване, но секунди по-късно Фодън се разписа отново след добър дрибъл и удар, а в добавеното време Марез оформи успеха с мощен изстрел в близкия ъгъл.

Нюпорт – Манчестър Сити 1:4
 
0:1 Сане 51
0:2 Фодън 75
1:2 Амънд 88
1:3 Фодън 89
1:4 Марез 94
 
Нюпорт: Дей, Пуул, Деметриу, О’Брайън, Уилмот, Бенет (86 Франкс), Лабади (68 Долън), Бейкинсън (61 Шийън), Бътлър, Мат, Амънд
Манчестър Сити: Едерсон, Данило, Стоунс, Отаменди, Зинченко, Фодън, Фернандиньо (79 Лапорт), Д. Силва (82 Гюндоган), Марез, Жезус, Сане