Европейският футбол ще има отчетливо английски акцент този пролет. Всичките шест клуба от Висшата лига, които започнаха сезона във високопрестижната Шампионска лига и Лига Европа, достигнаха до четвъртфиналите. Поне пет от тях ще могат да преминат към полуфиналите, пише в свой анализ The Wall Steet Journal.

В най-откритата Шампионска лига в последно време, Ливърпул ще се срещне с Порто, Манчестър Юнайтед ще играе срещу Барселона, а Тотнъм ще се бори с Манчестър Сити. (Четвъртият мач се изправи Аякс Амстердам срещу Ювентус.) В Лига Европа междувременно Арсенал ще срещне Наполи, докато Челси ще се изправи срещу Славия Прага.

Това британско нашествие не е случайно. Тези шест клуба, известни като Голямата шесторка на Висшата лига, представляват шест от десетте най-богати клубове на планетата, показват данни на Deloitte. Подсилени от огромното богатство на лига, чиито телевизионни права надминават тези на всяка друга футболна лига в света, приходите им през миналата година варираха от 485 милиона долара за Тотнъм до 750 млн. долара за Манчестър Юнайтед.

„Поставихме знака, че отново сме на върха на футболния пейзаж, където смятаме, че този прекрасен клуб принадлежи", каза мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп за своя отбор след победата над Байерн в сряда - макар че може и да говореше за Висшата лига като цяло.

След като се класира на четвъртфиналите, собственикът на неговия отбор Ливърпул Джон Хенри написа „Сладко! Четири за Англия!"

Изненадата не е, че това се случва, а по-скоро, че отне толкова дълго време, за да се случи отново. Последният път, когато англичаните толкова масово завладяха Европа, беше преди десет години, когато огромното богатство на Висшата лига позволи на много клубове да съчетаят английската физика със скъпо внасяните чужди таланти. Най-малко един английски клуб се появяваше във всеки финал от 2006 г. до 2009 г. По време на този етап английските клубове също така заемаха 12 от 16-те места в полуфиналите.


Още по темата четете в www.bloombergtv.bg