Две години без евротурнири и 30 млн. евро глоба заради финансовия феърплей... В петък вечерта УЕФА обяви, че изхвърля от европейските турнири за два сезона (започвайки от есента на 2020 г.) Манчестър Сити и му налага глоба от 30 млн. евро.

Санкциите са главно заради брутално нарушаване на Финансовия феърплей (ФФП) и отказ да сътрудничи на разследването в периода 2012-2016 г.

Разговори, че Сити може да отнесе яки наказания, тръгнаха още през есента на 2018 година, когато бял свят видя разследването на организацията Football Leaks, в което са описани схемите, използвани от клуба за заобикаляне на ФФП. По-късно хакерът, който извади на светло 7 млн. документа и 5,4 терабайта данни - Руи Пинто, бе арестуван и осъден за хакерство и опит за изнудване

Все още е в затвора, а миналата седмица отхвърлиха поредната му молба за освобождаване под гаранция.

В разкритите документи от кореспонденцията на различни хора от Манчестър Сити става въпрос за операция Longbow (Голям лък). В нея са задействани най-общо две схеми:

1. Клубът продава имиджовите права на футболистите на компании, пряко свързани със собственика шейх Мансур.

2. Счетоводството значително завишава парите, които получава от спонсорски договори, използвайки парите на собственика за пряко финансиране.

Предполага се, че през сезон 2015-2016 г. само 8 млн. от предвидените в договора 67,5 млн. долара са дошли от фирмата “Итихад”, а останалите са изплатени от компанията на Мансур Abu Dhabi United Group.

След разкритията на Football Leaks в УЕФА най-после започва някакво движение. С историята се заема Следствената палата за финансов контрол на клубовете (CFCB). Интересно е, че тогава на сайта на Манчестър Сити излиза доста позитивен коментар, че инициативата за разследване от страна на УЕФА е нещо хубаво, защото така ще бъде сложен край на всякакви спекулации, възникнали на базата на извадени от контекста данни, които отгоре на всичко са измъкнати по престъпен начин.

Оттам нататък обаче отношението на Сити към разследването рязко се влошава. През май 2019 г. в. “Ню Йорк таймс” разкри, че CFCB наистина е открила нарушения и ще поиска от УЕФА да отстрани клуба от европейските турнири поне за една година. На сайта на европейската футболна централа се появи съобщение, че CFCB е приключила разследването и е предала материалите на Арбитражната палата - друг орган, занимаващ се с финансовия контрол на клубовете. 

Какво наказание е било поискано, в съобщението не се казва, но самият факт от предаването на делото в Арбитражната палата означава, че УЕФА признава вината на Манчестър Сити.

Последвалото съобщение на сайта на клуба е всичко друго, но не и дружелюбно. В него се изказва пълна увереност в невинността, а CFCB е обвинена в тотална липса на компетентност. Нещо повече - шефовете на Сити преминават на личности и в съобщението три пъти е споменат ръководителят на разследването - бившият белгийски премиер Ив Летерм. Той е обвинен за изтичането на резултатите от акцията към “Ню Йорк таймс”, а предложението за дисквалификация от евротурнирите се основавала на неверна интерпретация на данните, извършена от хората на Летерм. 

Твърди се, че през май миналата година белгиецът е имал две срещи с представители на ръководството на клуба, но обясненията им не са го задоволили, което е довело до наказанието онзи ден.

Манчестър Сити, разбира се, ще обжалва пред Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана. Клубът пусна поредна декларация, в която се казва: “Ние сме разочаровани, но не и учудени от това решение на Арбитражната палата на УЕФА. Клубът винаги е виждал необходимост да бъде потърсен независим орган в процеса на безпристрастното разглеждане на огромния обем от неопровержими доказателства в подкрепа на нашата позиция.

През декември 2018 г. главният следовател на УЕФА още преди началото на разследването обяви как ще завърши то и какви наказания са предвидени за Манчестър Сити. Последвалите след това грешни действия от страна на УЕФА означаваха, че не е имало никакви съмнения в крайния резултат. Клубът официално подаде жалба в дисциплинарния орган на УЕФА, която бе потвърдена от решение на CAS.

Казано по-просто, това е дело, започнато от УЕФА, разследвано от УЕФА и признато от УЕФА. След като това псевдоразследване вече приключи, клубът ще се опита колкото е възможно по-бързо да потърси безпристрастно решение, което означава хвърляне на всички сили за разглеждане на случая още на първото заседание на CAS.”

През последните години печалбата на Манчестър Сити стабилно расте. За сезон 2018-2019 г. приходите са 535 млн. паунда, което класира клуба на 6-о място след Пари Сен Жермен, Байерн, Манчестър Юнайтед, Реал (М) и Барселона. Но сега бъдещето не изглежда розово - за двата сезона извън Шампионската лига Сити ще загуби някъде около 300 млн. паунда.

Клубът е нула на нула по отношение на приходи-разходи, като през последния сезон дори регистрира нетна печалба 10 млн. паунда. Миналия сезон за първи път основното перо станаха не доходите от спонсори, а договорът с телевизиите - 253 млн. паунда, като 83 млн. от тях са от мачовете в Шампионската лига.

Вече се говори, че още този сезон от актива на Манчестър Сити в английската Висша лига могат да бъдет отнети точки. Клубът е представил в Английската футболна асоциация същите документи, като тези в УЕФА. Може да се получи така, че Ливърпул да стане шампион още на 29 февруари, стига да бие в трите си мача дотогава.

Но има и странични проблеми, които не са по-малко важни. Единият от тях се казва Пеп Гуардиола. Договорът на треньора е до 2021 г., но в него има клауза, че може да си тръгне, ако отборът не играе в Шампионската лига. Освен това каталунецът със сигурност ще поиска нови трансфери, а при новите условия това изобщо няма да е приоритет за шейховете собственици.

Горе-долу същото се отнася и до част от играчите. За да покрие загубите, “Сити” ще трябва да продаде най-качествените си футболисти. А и останалите трудно биха останали без перспективата да играят в Шампионската лига.


Материал на вестник "24 часа"