Арсен Венгер и Жозе Мауриньо имат дълга история от сблъсъци по­между си в английската Висша лига. Днес двама­та отново се изправят един срещу друг, но за разлика от досегашните напрегнати дуели и сло­весни войни преди все­ки мач, този път двамата решиха да заровят враждата и да сключат примирие.

В миналото обаче мирът, за който пръв призова Венгер по време на пресконферен­цията си в четвъртък, и който Жозе Мауриньо на драго сърце прие вчера като потвърди, че проблемите „са забра­вени", беше немислим.

Ето съперничеството между двамата, облече­но с собствените им ду­ми:
 
2005
 
Венгер за тактиката на Челси: „Знам, че живе­ем в свят, в който има само победители и по­бедени, но щом спортът окуражава отбори, кои­то отказват да поемат инициативата, значи спортът е в опасност".
 
Мауриньо: „Венгер има истински проблем с нас и мисля, че е това, кое­то тук в Англия наричате воайор. Той е човек, кой­то обича да гледа други­те. Има хора, които кога­то са у дома, имат голям телескоп, за да гледат какво става в другите семейства. Венгер тряб­ва да е един от тях - то­ва е болест. Той не спи­ра да говори за Челси".
 
Венгер: „Той се е по­бъркал, няма връзка с реалността, неуважите­лен е. Когато дадеш ус­пех на глупави хора, то­ва понякога ги прави още по-тъпи, а не по-ин­телигентни".
 
Мауриньо: „На „Стамфорд Бридж" имаме ця­ла папка с цитати от г-н Венгер относно Челси през последните 12 ме­сеца - и не ви говоря за папка от пет страници, а от 120".
 
2014
 
През февруари Венгер заяви, че някои от съ­перниците на Арсенал имат „страх от провал".
 
Мауриньо: „Дали се страхувам да не се про­валя? Той (Венгер) е специалист по провала. Не аз. Така, че ако ня­кой предполага, че той е прав и аз се страхувам от провала, то е защото това не ми се случва често. Та вероятно той има право. Не съм свик­нал да се провалям. Но истината е, че е специа­лист в това, защото осем години без трофей, това си е провал".
 
2015
 
През септември Челси победи Арсенал с 2:0 на „Стамфорд Бридж" в мач, в който Габриел и Санти Касорла бяха из­гонени. Венгер беше критичен към съдията Майк Дийн, но се отърва без наказание от фА, което буквално вбеси Мауриньо. „В тази стра­на само един мениджър не е под напрежение, а всички останали сме. Не може да се крием, тряб­ва да си понасяме пос­ледствията. Само един човек е извън тези пра­вила, но да е жив и здрав. Знаете кой е той. Този, който може да го­вори за съдиите преди мач, спед мач, да бута хора край тъчлинията, който може да се оплак­ва, да плаче на сутринта и нищо да не последва. Той може да не постигне нищо, да запази работа­та си и пак да е госпо­дар".
 
2016
 
Португалецът се върна на темата Венгер, когато беше назначен за мени­джър на Манчестър Ю през юли миналата го­дина.
 
Мауриньо: "Има мени­джъри, които за послед­но са печелили титла преди 10 години, докато аз имам трофей от пре­ди една. Никога няма да мога да работя без да постигат успех. Такъв съм. Ако аз трябва да се доказвам, тогава какво остава за другите! Да завършиш четвърти не е цел".
 
2017
 
Венгер заяви в четвър­тък, че се надява на мир в 12-годишния спор.
 
Венгер: „Винаги съм го­тов в живота за всичко, нали знаете, за мир. Но важното, когато си със­тезател е, че даваш аб­солютно всичко, за да спечелиш следващия мач".
 
Мауриньо: „Няма нужда да се одобряваме, защо­то между нас няма проблеми. В последния мач на „Олд Трафорд" си стиснахме ръцете преди началото и след края, спомням си, че се ви­дяхме пак в коридора за пресконференциите и отново се здрависахме. Няма нужда да се поми­рява. Голямо момче съм, цял живот съм във фут­бола и знам, че един проблем на терена на другия ден изобщо не е проблем. Всичко е на­ред за мен, пък и смя­там, че той ще е наисти­на доволен от мен, за­щото ще промени доста моя отбор".

Материал на "Меридиан мач"