Представяме ви мнението на Виктор Петков за това, което се случва с великия Милан. Седемкратният европейски клубен шампион минава през един от най-трудните периоди в историята си и не липсват верни почитатели на "росонерите", които искат промяна в ръководството.

Ако и вие имате позиция за любимия си отбор – каква беше годината за него, какво да очакваме през 2015 година – пратете ни го на info@gol.bg, а ние ще го представим на читателите на сайта!

 


Обичам класическите комедии и един от любимите ми американски филми е именно поредицата "От глупав по-глупав". Жанрово комедията се разбира като сюжет, в който се редуват забавни сцени и реплики, а зрителят или читателят е надпоставен над героите, знаейки повече от самите тях и това винаги ми е доставяло незабравими преживявания.

Щом разбрах в средата на миналата година, че ще има премиера на трета част от поредицата, бях изключително щастлив. Само, че нямаше нужда да чакам до 14 ноември, а трябваше да се досетя, че на около 1300 км. западно в Ломбардия, Милано се прожектира напълно безплатно по-дълга и по-трагикомична продукция.

Като привърженик на Милан обаче не бях толкова ентусиазиран да си закупя билет, въпреки че знаех, че все пак ще съм на първи ред. Вече бях гледал трейлърите 7 години, но ето, че завесата се вдигна ... Нахалството и безочието са две от най-омразните ми човешки характеристики и сигурен съм, не съм единствен.

Стане ли въпрос обаче за тяхно присъствие в областта на нещо или някого, когото обичам, то за мен това вече граничи с престъпление. В моите очи Силвио Луиджи Берлускони, Адриано Галиани и Филипо Индзаги са хора, напълно отговарящи на заглавието на статията.

Силвио Берлускони

"Силвио Берлускони е един ревностен привърженик на Милан. Той е росонер по сърце и никога не би направил зло на отбора!" -автор: Адриано Галиани. Дата: неопределена (след всяко фиаско/спекулация за продажба на контролния пакет акции).

Сериозно ли? Критикувал съм президента на Милан и съм му благодарил все пак за действията му от последните 20 години на XX век, но днес вече дори благодарностите са излишни. Простите ми познания по математика ми подсказват, че когато има повече минуси отколкото плюсове в едно уравнение, отговорът е отрицатален.

Е, поздравления, сеньор Берлускони! Успяхте да заличите със мощен замах всичко градивно, което правехте за "отбора на сърцето, далака и дванадесетопръстника" си. Ако синът прилича на бащата, както казва народната мъдрост, то отборът прилича на собственика. Абсолютна развалина, която е останала само с името си и нищо повече. Всичко друго около него е смях, подигравки и затъване в глоби ... и класирания.

Ако Берлускони беше толкова голям червено-черен привърженик, щеше да махне не розовите, а тъмните непрогледни очила и да види до какво дередже е докарал "скъпоценното си". До какви нови падения всеки уикенд и какви крет ... футболисти се разхождат по тревата на свещения "Сан Сиро". Щеше в действителност да обърне по-сериозно внимание на офертите от Близкия Изток за закупуването на отбора, знаейки и виждайки каква е всъщност реалността във футболна Европа в началото на XXI век.

Искайки безбожно високи суми за акциите на Милан, президентът доказва за пореден път в колко различен собствен свят живее. Той явно все още вижда Рийкард, Гулит и Ван Бастен, макар и тримата вече да са треньори, а един от тях дори спечели Шампионската лига и положи основите на машината Барселона. Берлускони не вижда трагедията на всеки мач на "росонерите", не чува освиркванията на собствените фенове срещу техните играчи и не разбира, че вината е у него. Маймунски истории ...

Адриано Галиани

Харесвате страницата Troll Football във Facebook, нали? Аз също. Успявам да релаксирам със снимките и понякога наистина са доста сполучливи и се смея с глас. Преди около две години обаче за първи път намерих снимка, свързана и с Милан. Беше след трансферите на Златан Ибрахимович и Тиаго Силва, а на снимката беше Галиани с текст под нея: "Selling the best striker and defender in the world, buying the sub in Inter (Pazzini)"- Продава най-добрия нападател и защитник в света и купува резерва на Интер (Пацини).

Още отдавна бях осъзнал за себе си, че тази личност е на път да погребе всичко, което може да свързва отбора с прилагателното "гранд". От онзи момент, разбрах, че и цял свят го е видял. В "Под игото" Рачко Пръдлето казва: "Человек за едното красно име живей!". Името Милан вече нито е красно, нито е живо. Името Милан е синоним не на победи, а на лесни точки за противниците, не на страх, а на смях.

Една от най-големите причини е именно все още актуалното пребиваване на Галиани на "Алдо Роси". Да кажем, че е "разбираемо", че един от най-богатите хора в Италия и Европа няма пари, за да поддържа реномето на собствения си отбор. Разбираемо е, футболната сфера е непредсказуема и финансите в големите отбори много често са по-сложни за опериране, отколкото с целия бюджет на някоя страна от Третия свят.

Защо тогава не се обърне внимание на младежите? Деца, които знаят за какво се борят – за изгряването на техните имена, за слава и място в историята на играта. Защо не им се подаде ръка на тях, а не на бездушни свободни агенти на по 30+ години, дошли да изкарат последните си години както подобава, да натрупат милиони в спестовните сметки (спокойни, че Борисов няма да им ги мести) и да не дават и пет пари за целите на Милан?

Има още стотици въпроси, на които отговор няма. Галиани е Кондор, гуру, магьосник и може би жрец, но не е във футбола, това мога да заявя. Може би на табла, шах (не, там се иска интелект), дартс, но не и при оперативната си работа за футболен клуб Милан. Задкулисните игри, интригите и цялостното състояние на състава на отбора към днешна дата е изцяло продукт на гениалността на гологлавия специалист. Назначаване на треньор и уволнение след половин година, купуване и продаване на килограм всяко лято ... заприличваме с все по-скоростни темпове на български отбори.

Всъщност в момента би било мечта за мен да приличаме на Лудогорец. "Орлите" поне участваха в Шампионска лига, т.е. нашата Купа на Италия. Ех, Адриано, ех, Галиани! Радваше се като малко дете в Атина преди 8 години, сега ние ще се радваме на една твоя оставка. За жалост това е толкова възможно, колкото да повторим титлата от 2007г. догодина.

Филипо Индзаги

Взета, смачкана, завъртяна, сдъвкана и изплюта легенда на Милан. Втора след Кларънс. Още в деня на назначаването на Пипо като треньор знаех, че именно това ще бъде сценарият. За Галиани и Берлускони е важно треньорът да дава пресконференции, да ръководи някакви тренировки и да вика на мачове. Всичко друго е грижа на "скрития тактически гений" на Берлускони, който от 2009г. е приел ролята на Ариго Саки отпреди 25 години и на прекрасните делови умения на Галиани.

Защо мислите Сеедорф бе уволнен само един полусезон начело и то класирал отбора трети в пролетното подреждане? Защото холандецът е рицар, човек на честта и говореше на "тежките кресла" право в очите, неспестявайки нищо за ситуацията в Милан. Каза им какво трябва да се промени, как трябва да се процедира ... и му беше показан изхода.

Послушкото Индзаги е къде, къде по-удобна марионетка. Получил треньорския си лиценз именно от Милан и първата си работа пак в клуба, как очаквате именно Пипо да скръцне със зъби или да тропне по масата срещу шефовете си? Ситуация трагична за Милан и феновете му и приказна за босовете в горните етажи. Подмладяването на състава, новият облик, атакуващ футбол, иновации при статичните положения и т.н. Колко от тях са реалност?

Да, от Пипо ще стане прекрасен политик в нашата родина. В отбора има нужда от една тотална чистка и то от върха на пирамидата до най-дълбоките й основи. Друг начин няма. Трябва или някои още по-фрапантен и граничещ с престъплението провал, или избухване на тифозите в цяла Италия. Всъщност едното не изключва другото. Никога в историята на футбола не е имало въстание на феновете. Може пък това да е началото отново да ставаме първи в нещо. Очаквайте продължение, има още много неща и толкова малко време!

FORZA MILAN!


Изпратете вашият репортаж/материал на info@gol.bg