Седемте титли от Тур дьо Франс на Ланс Армстронг официално бяха анулирани, след като международния колоездачен съюз (UCI) прие решението на американската антидопингова агенция (USADA), която призна американския колоездач за виновен в употреба на допинг.

По-рано този месец USADA обвини Армстронг в прилагане на задълбочена схема за използване на най-различни видове стимуланти от кръвен допинг, еритропоетин, хормон на растежа и др.

Присъдата бе взета след като редица бивши съотборници на Армстронг свидетелстваха срещу него. Самият Армстронг никога не е давал положителна допинг проба през кариерата си.

В навечерието на присъдата Армстронг обяви, че се отказва да се бори срещу делото, тъй като "в един момент трябва да се сложи точка".

Сега той получи доживотна забрана да се състезава, макар и без това да бе обявил оттеглянето си от спорта. Същевременно UCI заличи със задна дата постиженията му в колоезденето.

"Ланс Армстронг няма място в колоезденето", коментира президентът на федерацията Пат МакГуайд.

"Колоезденето обаче има бъдеще. Това не е първият случай, в който колоезденето достигна кръстопът или когато се налага да започне на ново".

"Бях отвратен от това, което прочетох в доклада на USADA. Ланс Армстронг заслужава да бъде забравен в колоезденето".

Същевременно директорът на Тур дьо Франс Кристиан Прюдом заяви, че според него никой не трябва да наследява титлите на Армстронг, поради широката употреба на допинг по това време.