Разочарованието в Норвегия преобладава след поражението снощи от България с 0:1 в група 3 на Лига С от турнира Лига на Нациите. Медиите в Норвегия явно смятат турнира като възможност за класиране на Европейското първенство и след успеха с 2:0 над Кипър очакванията са били за още три точки.

"Със сигурност не можем да кажем, че сме пропуснали този шанс, но разочарованието е много голямо. Загубихме един мач, който трябваше да спечелим", пише вестник www.dagbladet.no в анализа си ден след мача.

"Обяснението защо не си спечелил, когато си контролирал почти изцяло мача всъщност е много просто. Ами това е защото не сме достатъчно добри. Да, трябва да се каже, че отборът видимо се е подобрил под ръководството на Ларс Лагербак, но отново не може да победи. И това е защото има недостатъци в атака", се казва още в анализът на изданието.

"И още нещо. Докато ние се чудим кой от тримата вратари да сложим, България си има категоричен вратар", се казва още в анализът на срещата.

Само трима играчи в норвежкия отбор са пощадени от критиките и това са крайните защитници Биргир Мелинг и Кристофер Айер, както и централният полузащитник Маркус Хенриксен.

Самият треньор Ларс Лагербак вече ден след мача е направил своя анализ: През второто полувреме се е играло реален футбол точно 24 минути. При такова времетраене си длъжен да бъдеш максимално ефективен.

По въпроса дали българите умишлено са бавили играта и убивали времето, отношение взимат играчите. На първо място се включва получилият червен картон Хавард Нортвейт.

"Разбира се, това е малко провокативно, особено когато търсите отбелязването на гол и чувствате, че това е малко незаслужено. Така е на това ниво на футбола. Трябва да реализирате шансовете си, а и предварително знаехме, че те са добри в провокирането", каза Хавард Нордвейт, който беше първият футболист от националния отбор на Норвегия, получил червен картон от 10 години насам.

Но също така казва, че най-вероятно и те биха правили така на Улеваал, ако ситуацията е в тяхна полза. "Те са много умни. Те не играят футбола, както го играят норвежците. Ние играем със сърце и краката си на терена. Това е, което искам само да кажа", заяви пък нападателят Бьорн Маарс Йонсен по повод българския отбор.