Окончателно станаха ясни вариантите пред националния отбор на България по футбол за предстоящия жребий за плейофите за класиране на Евро 2020 през Лигата на нациите.

Вариант 1: (25% шанс)

България е гост на Шотландия в полуфиналния плейоф на 26 март 2020 г. При победа - на 31 март играем срещу победителя от Норвегия - Сърбия като домакинството ще се реши също на предстоящия жребий.

Вариант 2: (37,5% шанс)

България е домакин на Израел в полуфиналния плейоф на 26 март. При победа - на 31 март играем срещу победителя от мача на Исландия срещу Унгария или Румъния като домакинството ще се реши също на предстоящия жребий.

Вариант 3: (37,5% шанс)

България е домакин на Унгария в полуфиналния плейоф на 26 март. При победа - на 31 март играем срещу победителя от мача на Исландия срещу Румъния като домакинството ще се реши също на предстоящия жребий.

Вариант България да играе с Румъния в полуфиналния плейоф на 26 март няма, тъй като румънците са с най-нисък ранкинг от четирите тима от вече изиграните мачове в Лигата на нациите и биха били със сигурност на позиция 4 и в Поток А, ако бъдат изтеглени в него - тоест биха играли със сигурност като гости на Исландия, ако не бъдат изтеглени в Поток С, за да са гости на Шотландия в полуфинала. 

А ако Румъния отиде в Поток С, то на позиция 4 в Поток А ще е Унгария, а полуфиналните двойки биха били Исландия - Унгария и България - Израел.

Тоест има 75% шанс България да е домакин в полуфиналния плейоф, падайки се в Поток А, в който е и Исландия. А при това положение със сигурност съперник би бил или Израел, или Унгария. Жребият за плейофите е на 22 ноември (петък).

След като Уелс спечели срещу Унгария с 2:0 и грабна последната вакантна директна квота за Евро 2020 през квалификациите, станаха ясни 16-те участници в 4-те потока от плейофите в Лигата на нациите.

Поток А

Исландия, три отбора измежду България/Израел/Унгария/Румъния*

Поток В

Босна и Херцеговина, Словакия, Ирландия, Северна Ирландия

Поток С

Шотландия, Норвегия, Сърбия, един отбор измежду България/Израел/Унгария/Румъния**

Поток D

Грузия, Северна Македония, Косово, Беларус

* Жребият на 22 ноември ще отреди кои три от тези четири тима ще попаднат в Поток А

** Жребият на 22 ноември ще отреди кой отбор от тези четири ще попадне в Поток С

При попадане в Поток А, България ще заеме позиция 2 тъй като е с най-висок ранкинг от Лигата на нациите от четирите тима, участващи в жребия.

Полуфиналните плейофи са между отборите на позиции 1 и 4 и отборите на позиции 2 и 3 с домакинство на по-високо поставения.

Тоест вече са сигурни двойките от Поток В:

Босна и Херцеговина - Северна Ирландия

Словакия - Ирландия

Победителите играят финален плейоф за място на Евро 2020

Ясни са и двойките от Поток D:

Грузия - Беларус

Северна Македония - Косово

Победителите играят финален плейоф за място на Евро 2020

От Поток С е ясна едната полуфинална двойка: Норвегия - Сърбия.

Съперникът на Шотландия ще се реши от жребия. От Поток А засега е ясен само отборът на Исландия, като останалите три тима ще се разпределят от жребия.

 

Материал на "24 часа"