Сърцатият отбор на Перу завтвърди доброто впечатление от играта си на Мондиал 2018 с победа на изпроводяк за дома. След двете загуби в предишните мачове инките все пак защитиха честта си и удариха Австралия с 2:0.

С много добре подредена игра и убийствена ефективност в предни позиции Карийо (18) и Гереро (50) забиха двете попадения. Кенгурата искаха победата, която на теория можеше да ги прати на осминафиналите, но бяха твърде ялови в атака и с поражението останаха на последното четвърто място в група С.


Австралия имаше нужда единствено от победа и развитие на другия мач в тяхна полза, за да се докопа до второто място. Селекционерът Берт ван Марвайк направи само една промяна в състава, който стигна до равенство 1:1 срещу Дания в предишния мач. Томи Юрич замени в атаката Андрю Табът, който получи травма.

В състава на Перу шанс за изява получиха Тапиа и Флорес, докато някогашната звезда Джеферсон Фарфан изгледа двубоя от болницата заради комоцио в главата. Инките вече нямаше какво да губят и просто трябваше да защитят честта си и да зарадват многобройните си привърженици на стадиона в Сочи.

Двубоят започна по-добре за Австралия, в началните минути кенгурата поеха инициативата и показаха, че ще търсят гола от първия съдийски сигнал. В 5-ата минута Леки проби по десния фланг и центрира остро в наказателното поле, а избитата топка падна на крака на капитана Йединак, който обаче стреля високо в аут.

Натискът на Австралия привидно създаде впечатление, че Перу трудно създаде нещо опасно в предни позиции. Само че още с първата си сносна атака инките нанесоха своя удар. В 18-ата минута Гереро се измъкна от противниковата защита и центрира в наказателното поле, където Андре Карийо с брилянтен диагонален удар от воле простреля Райън в далечния ъгъл - 0:1.

След допуснатия гол Австралия продължи да напада, но имаше проблеми в завършващата фаза. В 28-ата минута Том Рогич проби фронтално през трима бранители в наказателното поле, но ниският му удар се оказа право в ръцете на вратаря Хайесе.

Няколко минути по-късно дойде най-доброто положение за гол пред кенгурата. Крузе нахлу по левия фланг и извади ниска топката пред вратата, където Леки връхлетя, но точно преди да я засече, перуанският бранител Сантамариа се намеси с брилянтен шпагат и изчисти в корнер.

Така Австралия изпусна и малкото си възможности за попадение, докато Перу с единствената си читава атака за полувремето поведе в резултата.

След почивката Перу за втори път хвана австралийците по бели гащи. Капитанът Гереро с доза късмет се добра до топката в наказателното поле и с елегантен удар от движение намери долния ляв ъгъл на Райън - 0:2.

Този гол съвсем прекърши кенгурата, но Берт ван Марвайк все пак опита да промени нещо с включването на ветерана Тим Кейхил, който на 38 години записа участие на четърто световно първенство.

В 59-ата минута Австралия пропиля нов шанс да порази противниковата врата. Бехич получи топката отляво в наказателното поле и стреля от въздуха, но топката рикошира в противник и излезе в корнер.

След това и резервата Тим Кейхил шутира отблизо, но този път ударът на ветерана бе блокиран. В последните двайсетина минути Кейхил дори заигра на върха на атаката и още веднъж се оказа на отлична позиция, но Бехич се провали в последния пас.

До края на мача Австралия така и не съумя дори да върне един гол и така остана на дъното в групата.

Австралия - Перу 0:1

0:1 Карийо 18

0:2 Гереро 50

Австралия: Райън, Рисдън, Сейнсбъри, Милиган, Бехич, Йединак, Мой, Леки, Рогич (Ървайн 72), Крузе (Арзани 58), Юрич (Кейхил 53)
Селекционер: Берт ван Марвайк

Перу: Гайесе, Адвинкула, Рамос, Сантамариа, Трауко, Тапиа (Уртадо 65), Йотун (Акино 46), Карийо (Картагена 79), Куева, Флорес, Гереро
Селекционер: Рикардо Гарека

<iframe width="854" height="480" src="https://www.youtube.com/embed/80pe1tXKh0k" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

<blockquote class="twitter-tweet" data-lang="bg"><p lang="en" dir="ltr">GROUP C.<br>All eyes now turn to Rostov-on-Don &amp; Saint Petersburg for <a href="https://twitter.com/hashtag/NGARG?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#NGARG</a> &amp; <a href="https://twitter.com/hashtag/ISLCRO?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#ISLCRO</a>. <a href="https://t.co/YU8Ki5kkDV">pic.twitter.com/YU8Ki5kkDV</a></p>&mdash; FIFA World Cup  (@FIFAWorldCup) <a href="https://twitter.com/FIFAWorldCup/status/1011639619782369281?ref_src=twsrc%5Etfw">26 юни 2018 г.</a></blockquote>
<script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>