С по два гола на Серхио Рамос и Кристиано Роналдо Реал Мадрид спечели категорична победа с 4:0 срещу Байерн Мюнхен в реванша от полуфиналите на Шампионската Лига на "Алианц Арена".

Така след победата с 1:0 в първия мач Реал елиминира германците и се класира за финала, където ще спори за трофея срещу победителя от Челси и Атлетико Мадрид. Мачът ще бъде на 24 май в Лисабон.

Противно на очакванията за смазващо домакинско превъзходство и колеблива игра на Реал, подобна на тази в реванша срещу Борусия Дортмунд, нещата се развиха точно обратното.

Белите неутрализираха типичната игра с безбройни подавания на Байерн, като бяха дори още по-категорични от първия мач. Задачата им бе максимално подпомогната от решителните изяви на Серхио Рамос.

Защитникът откри резултата в 15-та минута, засичайки с глава центриране от корнер. Пет минути по-късно отново той засече с глава центриране от фаул и окончателно отчая съперника. Това бе трети негов гол в рамките на три дни, след като през уикенда се разписа с глава и срещу Осасуна.

В 33-та минута пък Реал вкара трети гол в типичен свой стил - след скоростна атака, при която Бейл напредна, поднесе на Роналдо и той матира Нойер. Това бе негов рекорден 15-ти гол в тазгодишното издание на Шампионската Лига, с което надмина 14-те попадения на Лео Меси от 2012-та година, Жозе Алфатини от 1963 и Рууд ван Нистелрой от 2003 година.

В самия край на мача португалецът се разписа още веднъж, вкарвайки от пряк свободен удар с изненадващ изстрел под стената.

Това бе първа победа като гост на Реал над Байерн, като преди това испанците имаха 9 загуби и един равен. Карло Анчелоти пък продължава да няма загуба срещу баварците с 6 победи и две равенства.

Така  Реал Мадрид стигна до финала на Шампионската Лига за първи път от 2002 година насам, когато спечели и трофея. Сега белите ще се опитат да постигнат така мечтаната десета купа от най-престижния европейски турнир.


Пеп Гуардиола бе извършил само една смяна спрямо състава от миналата седмица. Томас Мюлер бе титуляр отпред, а Рафиня бе отстъпил мястото си. Така назад в защита бе изтеглен Филип Лам. Карло Анчелоти също бе направил само една смяна и тя също бе доста офанзивна. Вместо Иско титуляр бе напълно възстановения от вирусно заболяване Гарет Бейл.

Очаквано Байерн заложи на своя стил на игра и от самото начало овладя топката. Също както и в първия мач обаче Реал се защитаваше много спокойно и изчакваше своите възможности.

В 9-та минута Мадрид имаше страхотно положение за гол. Бензема получи извеждащо подаване зад защитата и това принуди Мануел Нойер да излезе извън наказателното поле, за да избие с глава. Той обаче насочи топката право към Гарет Бейл. Уелсецът имаше празна мрежа, но от повече от 30 метра дистанция не можа да отправи точен удар.

Три минути по-късно след лоша игра на Боатенг при висока топка в наказателното поле Ди Мария овладя и пробва диагонален удар, но бе доста неточен.

В 15-та минута Реал Мадрид поведе в резултата. След центриране от корнер топката прехвърли централните защитници на Байерн и зад тях Серхио Рамос скочи и с глава заби мощно топката в мрежата. Домакините обаче имаха претенции, че изобщо не е трябвало да има корнер, тъй като при изчистването на Данте се е получил двоен рикошет в Бензема.

Три минути по-късно обаче те трябваше да бъдат доволни да не останат с човек по-малко, тъй като Данте влезе брутално с бутоните в глезена на Роналдо, но получи само жълт картон.

В 20-та минута Реал нанесе своя втори удар. След центриране от фаул Пепе чукна леко топката и след това Рамос изпревари Манджукич и отблизо пак с глава засече в мрежата.

Едва в 25-та минута Франк Рибери се престраши и пробва удар, но от малък ъгъл не притесни Касияс. Реал отвърна с много опасна контраатака, при която Роналдо бе само срещу Данте, но стреля прекалено отдалеч и доста слабо.

Байерн продължи по същия начин да опитва да влезе с топката в мрежата, като единствено в една ситуация Робен се пробва да стреля извън наказателното поле, но след лек рикошет топката мина доста далеч от вратата.

Реал от своя страна използваше всяка възможност за контраатака и след мълниеносна акция в 33-та минута вкара трети гол. Ди Мария изнесе топката към Бензема в центъра на терена и той чукна към включилия се на скорост Бейл. Уелсецът изпревари Боатенг и излезе на чиста стрелкова позиция, но без да се лакоми поднесе встрани към абсолютно непокрития Роналдо и той от десетина метра простреля Нойер.

При поредната скоростна акция на белите Нойер трябваше за втори път да излезе извън наказателното си поле, за да изчисти. Този път Роналдо овладя топката близо до тъчлинията и пробва веднага от почти 40 метра да намери опразнената мрежа, като никак не бе далеч от целта.

Едва към края на полувремето Байерн създаде леко напрежение в наказателното поле, като при една ситуация Манджукич остана съвсем леко под топката и не успя да засече добре с глава, а при друга Робен овладя до аутлинията, но не можа да поднесе към съотборник.

Домакините обаче бяха изключително изнервени и Франк Рибери трябваше да бъде изгонен с директен червен картон, тъй като заби откровен шамар на Даниел Карвахал, но това остана незабелязано от съдията.

На почивката Пеп Гуардиола потърси промяна, но малко озадачаващо пусна Хави Мартинес на мястото на Марио Манджукич.

Седем минути след началото на второто полувреме Байерн имаше нелошо положение, когато Алаба овладя центриране на втората греда, но ударът му бе избит с глава от Серхио Рамос пред вратата.

Робен пробва нелош фалцов удар извън наказателното поле, който обаче прати топката покрай вратата,а след това Рибери от леко странична позиция нанесе точен, но безопасен удар в обятията на Касияс. Малко по-късно Тони Кроос изстреля истински снаряд от дистанция, но Касияс внимаваше и отново спаси сравнително лесно.

Реал сякаш пестеше сили и контраатаките далеч не бяха толкова остри, колкото през първото полувреме. Все пак при едно разбъркване в наказателното поле Коентрао изпревари съперник и стреля отблизо, но неточно. При друга ситуация Роналдо получи точно центриране пред вратата, но не му стигна съвсем малко височина и засече над вратата.

В 72-та минута Гуардиола извърши двойна смяна и в игра се появиха Клаудио Писаро и Марио Гьотце на мястото на Мюлер и Рибери. И бившият халф на Борусия веднага се отличи с изящна техника в наказателното поле, след което от малък ъгъл стреля опасно над напречната греда.

Кроос пък продължи снайперистките си упражнения и след поредния удар от дистанция топката облиза напречната греда от горната страна.

Мачът се доиграваше, а Карло Анчелоти реши да предпази Серхио Рамос от картон, който щеше да го извади от финала и го замени с Рафаел Варан. След това даде почивка и на Ди Мария и пусна Иско.

В последната минута на мача обаче Реал вкара и четвърти гол. Кристиано Роналдо спечели пряк свободен удар пред наказателното поле и разбира се, сам застана зад топката. Вместо да стреля над стената обаче той изненадващо би по земя под нея и след като тя подскочи, топката изненада Нойер и влезе в мрежата.


Байерн Мюнхен - Реал Мадрид 0:4

0:1 Рамос 15
0:2 Рамос 20
0:3 Роналдо 33
0:4 Роналдо 90

Байерн Мюнхен: Нойер, Лам, Боатенг, Данте, Алаба, Швайнщайгер, Кроос, Рибери (72 Гьотце), Робен, Мюлер (72 Писаро), Манджукич

Реал Мадрид: Касияс, Коентрао, Рамос (75 Варан), Пепе , Карвахал, Чаби Алонсо, Модрич, Ди Мария (84 Касемиро), Бейл, Роналдо, Бензема (80 Иско)