Бившият вратар на Ливърпул и Реал Мадрид Йежи Дудек разкри каква е била речта на Жозе Моуриньо след паметната победа на Барселона с 5:0 над "белия балет" през ноември 2010 година.

"След мача в нашата съблекалня беше пълен хаос - някои плачеха, други спореха, трети гледаха в земята. Тогава влезе Моуриньо. Той беше наясно колко е зле положението, но ни погледна и започна речта си", коментира Дудек пред "АС".

Ето думите на Специалния: "Зная колко ви боли. За някои от вас това навярно е най-тежката загуба в кариерата. Сега те (б.р. Барселона) са щастливи и изглежда, че са спечелили титлата, но всъщност взеха само един мач. Това е само началото. Пътят до титлата е много дълъг. Утре ще ви дам почивен ден, но не стойте у дома. Излезте навън със семействата, децата и приятелите си. Покажете на хората, че можете да превъзмогнете този момент. Те ще говорят за това поражение, не не се крийте. Покажете, че имате топки. След тази загуба ние трябва да се борим за титлата".

Дудек продължава: "Изправихме се по-бързо от очакваното след тази загуба. И за първи път разбрах колко е важна психологията във футбола. Колко много можеш да спечелиш или загубиш чрез нея. Разбрах и какъв експерт в психологията е Жозе Моуриньо".

Във въпросния сезон 2010/11 Барселона на Пеп Гуардиола защити титлата си (Реал остана на четири точки зад шампионите), но през следващата кампания "белия балет" покори Ла Лига с невижданите дотогава 100 точки в актива си.