Лацио и Рома завършиха 0:0 в градското дерби от 32-ия кръг на Серия "А".

Мачът на "Олимпико" премина основно под знака на предпазливостта, но интересните положения пред вратарите Томаш Стракоша и Алисон Бекер не липсваха.

През първото полувреме Бруно Перес нацели гредата за "вълците", а в края Адад Марушич пропусна да донесе успеха за "орлите", които вече бяха останали с човек по-малко на терена. В 80-ата минута Стефан Раду получи втори жълт картон, но "червените" не се възползваха от численото си предимство, въпреки че в края и Един Джеко нацели напречния стълб.

Така битката за място в Топ 4 продължава да бъде изключително напечена. Лацио и Рома имат по 61 точки, а плътно зад римските отбори е Интер с 60 т.


И двамата треньори се спряха на схема 3-5-2. Атаката на Лацио поведе голмайсторът на Серия "А" през сезона Чиро Иммобиле. Той подпомаган в задни позиции от Фелипе Андерсон, който смени титуляра от срещата в Лига Европа срещу РД Лайпциг Луис Алберто. Симоне Индзаги беше направил още една промяна, сравнение с резила в Австрия. Душан Баста отстъпи мястото си на Адам Марушич.

Еузебио Ди Франческо пък заложи на състава, победил с 3:0 Барселона в Шампионска лига. Единствената разлика от историческия успех на "Олимпико" беше принудителна – Бруно Перес стартира за сметка на контузения Алесандро Флоренци.  

Първата по-опасна ситуация дойде в 7-ата минута, когато мощен изстрел на Марко Пароло премина покрай целта. После двата отбора действаха напрегнато и интересните моменти липсваха. В 26-ата минута Чиро Иммобиле беше изведен сам срещу Алисон Бекер, но се намираше в засада от няколко милиметра, която съдиите маркираха с впечатляваща точност.

Малко след това Сергей Милинкович-Савич с пас като по конец изведе Марко Пароло, който изскочи от втора линия. Италианският национал обаче се засуети, докато реши как да отиграе 100%-вата ситуация и в крайна сметка не успя да овладее. След половин час игра Фелипе Андерсон центрира от фаул, Стефан де Врай направи опит да стреля, но Патрик Шик застана на пътя на топката.

В 37-ата минута "вълците" не поведоха като по чудо. Раджа Наинголан демонстрира фамозен поглед върху играта и изведе Бруно Перес по диагонала. Бразилецът потърси далечния ъгъл и гредата спаси Лацио от сигурен гол. В 57-ата минута Един Джеко стреля от дистанция, но мерникът му изневери.

В 66-ата минута Милинкочив-Савич и Иммобиле демонстрираха отлично разбирателство. Сръбският национал копна топката над защитниците и изведе Иммобиле, който потърси далечния ъгъл, но не уцели вратата. Малко след това Даниеле Де Роси можеше да си вкара автогол, но за негова радост, кълбото излезе в корнер.

Рома отговори с мощен шут на Дженгис Юндер, който не попадна в целта. Четвърт час преди края и Луис Алберто стреля от далеч, но в аут. В 80-ата минута Лацио остана с човек по-малко на терена, след като Стефан Раду беше изгонен за втори жълт картон. От последвалия фаул Александър Коларов прати топката твърде високо.

С човек по-малко "орлите" пропуснаха да поведат в 84-ата минута. Милинкович-Савич стигна до наглед невъзможна топка, върна назад, Луис Алберто свали с гърди към Адам Марушич, който засече от движение и рикошет спаси Бекер.

В продължението Рома се развихри и Стракоша с великолепно спасяване донесе точката за Лацио след удар с глава на Един Джеко. Секунди по-късно босненецът нацели гредата, а после негов удар излезе в аут. В 95-ата минута Милинкович-Савич можеше да вкара от центъра, но късметът му обърна гръб и дербито завърши без голове.

Лацио – Рома 0:0

Голмайстори: няма

Лацио: Стракоша, Раду, Де Врай, Фелипе, Лулич (59-Лукаку), Милинкович-Савич, Лейва, Пароло, Марушич, Андерсон (59-Алберто), Иммобиле (82-Бастос)
Треньор: Симоне Индзаги

Рома: Алисон, Жезус, Манолас (74-Флоренци), Фасио, Перес (82-Шаарауи), Строотман, Де Роси, Коларов, Наинголан, Шик (55-Юндер), Джеко
Треньор: Еузебио Ди Франческо

Рим, ст.: "Олимпико"
Съдия: Паоло Мазолени
Жълти картони: Лейва, Луис Фелипе, Раду (Лацио); Жезус, Строотман (Рома)
Червен картон: Раду 80’ (Лацио)